Vanhanen: Oppositiolla ei ole kykyä muodostaa uutta hallitusta – Zyskowiczin mielestä valtiovarainministeri tarjoaa suomalaiseen parlamentarismiin uutta oppia

Varjobudjetit

Opposition talouspoliittiset vaihtoehdot eivät tehneet vaikutusta valtiovarainministeri Matti Vanhaseen (kesk.) eduskunnan varjobudjettikeskustelussa.

Vanhanen ei löytänyt opposition vaihtoehdoissa erityisemmin kehuttavaa saati toteutukseen kelpaavaa.

Valtiovarainministeri palasi vielä alkusyksyn välikysymyshankkeeseen, jossa koko oppositio yritti kaataa hallituksen viestien valmiudestaan koviinkin työllisyystoimiin.

Vanhanen sanoi palaavansa asiaan, koska se jäi kaivelemaan häntä.

– Keskellä kriisiä, jossa tarvitaan poliittista hallitusta ja sen toimintakykyä päivittäin ja viikoittain, ei olisi ollut mahdollisuutta kuukausien hallitusneuvotteluihin, jos välikysymyksessä olisitte onnistuneet, vaan hallitus olisi pitänyt perustaa seuraavien päivien aikana, hän muistutti.

Vanhasen mukaan silloisessa keskustelussa ei käynyt selväksi se, onko oppositiolla todella yhtenäinen työllisyyspolitiikka, jota se peräänkuulutti hallitukselta.

– Nyt kun vaihtoehtoja voidaan lukea näistä vaihtoehtobudjeteista, syy käy ilmeiseksi: oppositiolla ei ole yhtenäistä vaihtoehtoa työllisyyteen saati kykyä muodostaa uutta hallitusta.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz ja Petteri Orpo katsoivat Vanhasen tarjoavan suomalaiseen parlamentarismiin uutta oppia, jossa opposition pitäisi pystyä muodostamaan uusi hallitus ilman, että yksikään nykyinen hallituspuolue jatkaa.

– Kertokaa milloin näin on tapahtunut viimeksi Suomen historiassa? Oliko se silloin kun Fagerholmin vähemmistöhallitus vuonna -50 vaihtui Kekkosen ensimmäiseen hallitukseen?

– Onko kepulle niin vieras se ajatus, että se voisi tehdä yhteistyötä muidenkin kuin näiden punavihreiden hallituskavereidensa kanssa, että te näette, että ainoa vaihtoehto on se, että se joka on nyt oppositiossa, kokonaan korvaisi nykyisen hallituksen, Zyskowicz kyseli.

Vanhanen näki, että hallituksella on oikeus vaatia hallitusta yhtenä rintamana kaatavilta porukoilta vaihtoehtoa tilanteessa, jossa poliittista hallitusta tarvitaan käytännössä viikoittain tekemään päätöksiä, joita toimitusministeristö ei voi tehdä.

– Edustaja Orpo kysyi sen perään, yritänkö kirjoittaa parlamentarismin sääntöjä uudelleen. En, olen tehnyt sitä systemaattisesti tänä syksynä, Vanhanen kuittasi.

Vanhanen näki kokoomuksen ja perussuomalaisten olevan esimerkiksi veropolitiikassa niin eri linjoilla, ettei hallituselosta tulisi mitään: kokoomus kiristäisi haittojen verotusta enemmän kuin hallitus esittää, perussuomalaiset menisi toiseen suuntaan.

– Ja saattaa olla, kun olen kuunnellut viime päivien keskustelua, että EU-politiikastakaan ette löytäisi yhteistä linjaa.

Perussuomalaisten esityksiä Vanhanen piti osin toteuttamiskelvottomina. Esimerkiksi hän otti puolueen esittämän satojen miljoonien leikkauksen kehitysyhteistyövaroihin.

– En usko, että jos perussuomalaiset joskus saisivat ulkoministerin salkun, että te olisitte esittämässä hallituksessa tätä.

Kokoomuksen Vanhanen arvioi kaunistelleen vaihtoehtoaan epärealistisella dynamiikalla.

Valtiovarainministeri huomautti, että esimerkiksi yli 75-vuotiaiden ylimääräinen kotitalousvähennys pienentäisi kokoomuksen mukaan verotuloja 32 miljoonaa euroa, mutta vähentäisi hoivamenoja kerralla 330 miljoonalla eurolla eli kymmenkertaisella määrällä.

– Hyötysuhde olisi todella mainio, kymmenkertainen! Jos tämä toimii, kannattaisi varmaan menetelmää käyttää paljon, paljon laajemminkin, Vanhanen päivitteli.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen arveli kokoomuksen pistäneen pakettinsa kasaan ”vähän tingittyyn hintaan”.

– Siellä on puristettu plussatkin miinukseksi ja miinukset plussaksi. Ja näyttää mielenkiintoiselta, että siellä kyllä ollaan laittamassa jälleen kerran tuo eriarvoistuminen ”nextille levelille”.

Kyllösen mukaan esimerkiksi kotitalousvähennyksessä ei mietitä niitä pienituloisia talouksia, joita tämä ei tänäkään päivänä koske, tai niitä ihmisiä, jotka elävät yksin.

– Vaan ne hyvätuloiset ovat aina niitä, jotka siellä ”nextillä levelillä” sitten ryskäävät isojen rahojen kanssa.  Ei sillä, se on ihan johdonmukaista.

Kyllösen mukaan näin on sinänsä ollut aina.

– Mutta minä toivoisin, että joskus te pääsisitte pois sieltä Sherwoodin metsästä, viemästä niin kuin Robin Hoodina rahaa köyhiltä rikkaille, ja kääntäisitte toisin sen takin. Että olisitte siellä Sherwoodin metsässä joskus niitten pienituloistenkin puolella, hän vetosi.