Vanhanen kommentoi Navalnyi-kannanottojen marssijärjestyksestä syntynyttä kohua: “Ministeritaso olisi tainnut riittää, koska aiheen tarina ei heti pääty“

Venäjä ei poistu kartalta, mutta monien mielenmaisemassa se jää yhä enemmän taka-alalle, valtiovarainministeri näkee
Venäjä

Valtiovarainministeri, ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kommentoi Aleksei Navalnyin vangitsemista koskevista kannanotoista syntynyttä kohua Suomenmaan blogissaan.

Vanhanen toteaa, että tavallisesti sovitaan se, miltä tasolta kannanotto annetaan.

– Minusta riittää, että yksi taho kertoo Suomen kannan – usein se on ulkoministeriön virkamies, ministeri, pääministeri tai presidentti. Nyt ministeritaso olisi tainnut riittää, koska aiheen tarina ei heti pääty ja valtiojohtoa tarvitaan vielä kannanottoineen asiaan, Vanhanen näkee.

Kohu syntyi siitä, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) lähetti Navalnyin vapauttamista vaativan tviitin ennen kuin presidentti Sauli Niinistö oli ottanut kantaa asiaan. Niinistö paljasti viime viikolla, ettei aiheesta käyty etukäteen keskustelua.

Vanhasen mukaan itse kannanoton sisältö oli helppo johtaa maamme yleisistä periaatteista.

– Ajankohtaisia kannanottoja tavallisesti valmistellaan vuoropuhelussa, johon osallistuvat ulkoministeriön, valtioneuvoston kanslian ja tasavallan presidentin kanslian virkamiehet. Näin tapahtui ilmeisesti nytkin.

– Kysehän näissä tilanteissa ei ole – tai ei voi olla – siitä, että Suomea edustavilla voisi olla henkilöstä johtuen eri sävyisiä tai eri sisältöisiä kannanottoja. Yhteistoimintavelvoite tarkoittaa sitä, että kanta haetaan yhdessä ja meillä on yksi kanta, jota jokainen keskusteluissaan maailmalla sitten edustaa, Vanhanen kirjoittaa.

Vanhasen mukaan myönteinen kiinnostus Venäjää kohtaan hiipuu koko ajan ympäri Eurooppaa.

– Venäjän kohdalta voi sanoa, että he eivät taida ymmärtää mitä ihmiset muualla ajattelevat.

Vanhanen sanoo tilanteen johtavan siihen, että yrityksetkin hakevat yhteistyökohteita, joiden yleinen ajattelutapa on helpompi jakaa.

– Suomelle Venäjä on naapurina mitä luonnollisin yhteistyökumppani, mutta viime vuosina olen törmännyt yhä harvemmin suomalaisiin, joille Venäjä avautuisi ensimmäisenä ja luonnollisimpana suuntana.

– Venäjä ei poistu kartalta, mutta monien mielenmaisemassa se jää yhä enemmän taka-alalle, Vanhanen toteaa.