Vanhanen: Hallituksen valmistelutapaan liittyy riskinotto

Ex-pääministeri ei suosittele omien hallitustensa mallia Sipilän kokoonpanolle
Lainvalmistelu

Hallituksen tapa valmistella asioita sisältää riskejä, myöntää keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Hallituksen on nähty syksyn mittaan useaan otteeseen heittäneen lakihankkeitaan roskiin eduskunnan ovella, kun niihin liittyviä ongelmia on havaittu.

Vanhasen mukaan hallitus on omaksunut toimintatavan, jossa se ikään kuin ensin kertoo periaatekannan ja poliittisen tahdon. Sen jälkeen alkaa tarkempi yksityiskohtainen valmistelu.

Valittu menettelytapa avaa Vanhasen mukaan myös sivustan riskille, että yksityiskohtaisemmassa valmistelussa paljastuu ongelmia.

– On toisenlainenkin tapa toimia, mutta en minä tälle hallitukselle sitä suosittele, Vanhanen sanoi keskustan eduskuntaryhmän toimittajatapaamisessa torstaina.

Vanhasen mukaan hänen hallituksensa saivat kritiikkiä siitä, että asioista ei juuri puhuttu etukäteen, vaan ne käytiin hallituksen sisällä etukäteen läpi.

– Mutta se ei ole niin avointa kuin tämä. Demokraattisen keskustelun kannalta kyllä puollan tätä tapaa.

Keskustaryhmyrin mukaan hallituksella on myös itsetuntoa siihen, että jos löytyy parempi vaihtoehto, se myös tuodaan pöytään.

Vanhasen mukaan nähtyä selittää sekin, että vaalikauden alkuun tuodaan tarkoituksella erittäin vaikeita kiistanalaisia hankkeita.

– Samalla altistamme itsemme tietysti totaaliselle kritiikille.

Perussuomalaisten kannatus on pudonnut viimeisimmissä gallupeissa noin puoleen eduskuntavaalien tuloksesta. Asian on ounasteltu aiheuttavan vaikeuksia puolueen sisäiselle eheydelle ja hallitusyhteistyölle.

Vanhanen uskoo asioiden kuitenkin hoituvan entiseen tapaan.

– Kun katsotaan tätä salityöskentelyä ja -keskustelua, perussuomalaiset ovat erittäin taitavasti ja ryhdikkäästi puolustaneet hallituksen linjaa.

Vanhanen uskoo, että perussuomalaisissa nähdään, että nykyinen hallituskokoonpano on kuitenkin se, jossa he pystyvät parhaiten omia tavoitteitaan ajamaan. Eduskunnan voimasuhteita gallupit eivät muuta ja vaalikauden aikana ehtii tapahtua kaikenlaista.

Vastuunkantoa kriisiaikana arvostavia ihmisiä on Vanhasen mukaan paljon.

– Uskon, että siihen myös perussuomalaisten ajattelu perustuu.

Keskustan eduskuntaryhmä on valmistellut viidessä työryhmässä esityksiä hallitukselle tarpeettoman sääntelyn purkamiseksi. Työtä esitelleen kansanedustaja Olavi Ala-Nissilän mukaan osa on jo etenemässä.

Keskustaedustajien listalta löytyy muun muassa oikeus verkkotunnuksiin kaikille kansalaisille, mikroyritysten kirjanpidon muuttaminen tiliotepohjaiseksi ja kesämökin vakinaiseksi asunnoksi muuttamisen helpottaminen. Kotieläintilojen uusien tilavaatimusten siirtymäaikoihin pitäisi tehdä merkittävä lisäys ja kaavamääräyksiä keventää.

– Olen varma, että tämä onnistuu, mutta vaaditaan vaalikauden mittainen ponnistus, Ala-Nissilä sanoo.

Vanhasen mukaan helpoimpia ovat kauppojen aukiolojen kaltaiset tapaukset, joissa riittää pelkkä lain kumoaminen.

Useimmissa tapauksissa löytyy kuitenkin kytköksiä muihin lakeihin ja olemassa olevaa lainsäädäntöä pitää muuttaa. Prosessi voi tällöin olla pitkä ja vaativa, Vanhanen ja Ala-Nissilä muistuttavat.