Vanhanen aloittaa pian talk show -isäntänä, mutta vaativasta sydänleikkauksesta toipuminen on hidastanut valmistautumista, hän kertoo IS:lle

Vanhanen

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) toipuu edelleen kotona reilun kuukauden takaisesta sydänleikkauksesta.

Kesäkuussa häneltä poistettiin myös toinen munuainen munuaissyövän vuoksi.

Vanhanen kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että sydänleikkauksessa sydämeen vaihdettiin läppä ja koko rintalasta avattiin, ja sen luutuminen voi kestää jouluun saakka.

– Sain lääkäriltä ohjeet, että minun pitää liikkua 2–3 kertaa päivässä ulkona, ja aluksi sadan metrin matkakin tuntui pitkältä, Vanhanen kertoo lehdelle.

– Kaikki piti aloittaa alusta. Nyt pisin kävelylenkkini on jo 2,5 kilometriä, ja tavoite on, että matka koko ajan pitenisi. Edelleen puuskutan portaissa ja ylämäissä, mutta se kuuluu asiaan.

Vanhasen mukaan hänen vointinsa on kuitenkin kohenemaan päin. Hänen tavoitteensa on aloitella puhemiehen töitä asteittain.

Vanhasta nähdään kerran viikossa myös talk show -isäntänä Al­faTV:llä 23. lokakuuta alkaen. Eduskunnan puhemiehen omalla ajankohtaisia aiheita käsittelevällä ohjelmalla on ytimekäs nimi Vanhanen.

Vanhanen kertoo IS:lle olevansa huolissaan siitä, ettei hänellä ole ollut riittävästi aikaa valmistautua tuleviin lähetyksiin.

– Valmistautuminen ei ole sitä, mitä ajattelin, sillä toipuminen on vienyt ajatukset muualle.

Ohjelmassaan Vanhanen ei pelkästään haastattele vieraita, vaan kaksi kolmasosaa on hänen yksinpuheluaan, IS kertoo.

– Olen pitänyt tuhansia puheita ja esitelmiä, joten olen tottunut puhumaan yksin vähintään 20–30 minuuttia, Vanhanen sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä on uudentyyppinen ohjelmaidea, jota ei ole tehty edes maailmalla.

– Vähän kuin radion podcast, joka on siirretty televisioon. Teimme pilotin kesäkuussa, ja opettelin puhumaan kahdelle kameralle.

Vanhanen kertoo haluavansa avata silmät nykyiselle keskustelukulttuurille, joka pelkistää ja vääristää asioita.

– Otan lähetyksessä aika paljon esimerkkejä erilaisista uskomuksista ja poliittisista väitteistä, jotka eivät pidä paikkansa.

Ohjelman ensimmäiseksi vieraaksi saapuu avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.