Valtiovarainministeri Lintilä tuomitsee Amazonin tuhovimman – haluaa selvittää kieltoa brassilihan maahantuonnille

Brasilian sademetsät

EU:n ja Suomen tulee selvittää nopealla aikataululla mahdollisuutta kieltää brasilialaisen naudanlihan tuonti, valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) esittää.

Lintilä on suivaantunut Brasilian piittaamattomasta ilmastopolitiikasta ja Amazonin sademetsän tuhoamistahdista.

Lintilä johtaa yhdessä Chilen valtiovarainministerin kanssa maailmanlaajuista valtiovarainministerien ilmastokoalitiota. Sen tavoitteena on taistella ilmastonmuutosta vastaan talouspolitiikan keinoin.

– Työskentelemme koalitiossa sen eteen, että ilmastonmuutokseen puututaan tehokkaimmin mahdollisin keinoin. Valtiovarainministereiden vastuualueilla on paljon ohjauskeinoja, kuten hiilen hinnoittelu, julkisen talouden suunnittelu ja julkisten investointien ja hankintojen hallinta, joilla ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Nämä toimet uhkaavat käydä hyödyttömiksi, jos toisaalla hiilinieluja systemaattisesti tuhotaan, eikä meillä ole keinoja reagoida ilmastonmuutosta kiihdyttäviin tuhoihin, Lintilä varoittaa.

Ministeri peräänkuuluttaa EU:lta vaikuttavia toimia ilmastokatastrofin vastaisessa taistelussa.

Hän on valmis nostamaan naudanlihan tuontikiellon pöydälle talous- ja rahoitusasioiden neuvoston puheenjohtajan ominaisuudessa ensi kuussa.