Macronin toive sai vastakaikua Merkeliltä: Amazonin sademetsäpalot nousevat G7-maiden kokouksen agendalle

Brasilian presidentti hermostui Ranskan Macronin metsäpalokommenteista ja sättii kansalaisjärjestöjä ”ympäristöpsykoosista”
Brasilian sademetsät

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan maailman johtajien tulisi keskustella Amazonin metsäpaloista viikonlopun G7-kokouksessa.

Liittokanslerin edustaja kertoi toimittajille Berliinissä, että Merkel on vakuuttunut siitä, että Amazonin sademetsien akuutti hätätila kuuluu kokouksen agendalle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaati jo aiemmin, että G7-maat nostavat Amazonin metsäpalot keskustelujen aiheeksi tämän viikon kokoontumisessa.

Brasilia ei kuulu G7-maihin.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro tulistui Macronin kommenteista.

Bolsonaro sanoi, että Macron käyttää Brasilian sisäistä asiaa oman poliittisen hyödyn tavoitteluun. Lisäksi hän syytti ranskalaista virkaveljeään sensaatiohakuisuudesta.

– Ranskan presidentin ehdotus, että Amazonin tilanteesta pitäisi keskustella G7-maiden kokouksessa ilman alueen maiden läsnäoloa edustaa kolonialistista mentaliteettia, jolle ei ole sijaa tällä vuosisadalla, Bolsonaro kirjoitti Twitterissä.

Macronin lisäksi esimerkiksi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on kertonut olevansa erittäin huolissaan paloista.

– Ilmastokriisin keskellä emme voi sallia, että tärkeimmälle hapen ja luonnon monimuotoisuuden lähteelle tapahtuu yhtään enempää vahinkoa. Amazonia täytyy suojella, Guterres kirjoitti Twitterissä.

Keskiviikkona Brasilian presidentti vihjasi, että ympäristöjärjestöt olisivat tahallaan sytytelleet sademetsää tuleen kostona siitä, että niiden rahoitusta on leikattu.

Myöhemmin hän kiihdytti arvosteluaan sanomalla, että ympäristö- ja kansalaisjärjestöt lietsovat ”ympäristöpsykoosia”, jonka tarkoitus on vahingoittaa Brasilian taloutta.

Ympäristöasiantuntijoiden mukaan palot ovat yhteydessä kiihtyviin metsien hävittämiseen Amazonin alueella.

Brasilian avaruustutkimuskeskuksen (INPE) mukaan metsää hävitettiin heinäkuussa neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Asiantuntijoiden mukaan presidentti on rohkaissut metsureita ja maanviljelijöitä raivaamaan metsiä viljelyskäyttöön.

Viranomaisten tietojen mukaan tammikuun ja elokuun välisenä aikana Brasiliassa on havaittu lähes 73 000 paloa, mikä on eniten sitten vuoden 2013. Valtaosa paloista oli Amazonin alueella.

Brasiliassa metsien polttaminen on normaalia tähän aikaan vuodesta, kun metsiä raivataan viljelys- ja laidunmaiksi.

INPE:n satelliittitietojen mukaan maastopalot ympäri Brasilian ovat kuitenkin kasvaneet tänä vuonna jopa 85 prosentilla, kertoo BBC.

Palojen koko laajuus ei vielä ole selvillä, mutta niiden aiheuttamasta savusta on kärsitty Sao Paulossa ja useissa muissa Brasilian kaupungeissa kuluneella viikolla.

Naapurimaa Peru on ilmoittanut olevansa varuillaan Brasiliasta ja Boliviasta leviävien maastopalojen vuoksi.

Myös Paraguay ja Bolivia taistelevat erillisiä maastopaloja vastaan. Ne ovat tuhonneet laajoja alueita maiden sademetsistä.

Presidentti Bolsonaron mukaan maalla ei ole tarpeeksi voimavaroja taistella paloja vastaan, kertoo BBC.

Bolsonaro sanoi toimittajille torstaina, että maan hallinto ei saa sisäministeriötä lähettämään palomiehiä sammutustöihin.

– Neljäkymmentä palomiestä taistelemaan tulipaloja vastaan? Resursseja ei ole. Kaaos on saapunut, presidentti sanoi.

Brasilia isännöi parhaillaan YK:n alueellista ilmastonmuutoskokousta Salvadorissa.

Hallinnon virkamies puolusti kokouksessa Brasilian ympäristöpolitiikkaa ja sanoi, että se noudattaa Pariisin ilmastosopimusta.

Samassa kokouksessa Brasilian ympäristöministeri Ricardo Salles saateltiin lavalle buuauksin.

– Amazonin alue palaa, osa yleisöstä huusi Sallesille.