Uutissuomalainen: Lintilältä hurja visio: Suomesta voitaisiin vetää vetyputki Ruotsin kautta Keski-Eurooppaan

Energiapolitiikka

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa, että Suomesta ja Ruotsista rakennettaisiin vetyputki Saksaan, Uutissuomalainen kertoo. Asiaa tulisi ministerin mielestä vähintään selvittää.

Perämeren rannoille on noussut ja nousee valtavasti tuulivoimaloita, joiden sähköllä voi tehdä vedestä vetyä, Uutissuomalainen kirjoittaa. Vedyllä on kasvava kysyntä energianlähteenä varsinkin Keski-Euroopassa.

Lintilän mukaan valtioneuvosto laatii kansallisen vetystrategian ja periaatepäätöksen vetytalouden edistämiseksi.

– Mitään virallista ei vielä ole, mutta vedyn tarvehan kasvaa erittäin voimakkaasti, kun pyritään hiilineutraaliksi, Lintilä sanoo medialle.

Lintilä heitti ajatuksen vetyputkesta ilmoille jo torstaina ilmasto- ja energiastrategiasta pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Vedyn hintaa laskee myös teknologian kehittyminen. Vetyä voidaan tehdä ydinvoimalla, jota ollaan rakentamassa Suomeen lisää.

– Saksan oma vetytuotanto ei tule riittämään alkuunkaan heidän omiin tarpeisiinsa. Saksassa, jossa tuulivoima on pohjoisessa ja autoteollisuus etelässä, on siirtoverkkojen kanssa suuria ongelmia sähkön osalta, Lintilä kertoo vientimahdollisuuksista.

Lintilä kertoo Uutissuomalaiselle, että hän on jo keskustellut aiheesta Saksan talousministerin kanssa ja aikoo jatkaa keskustelua myös ruotsalaisen kollegansa kanssa.