Uutissuomalainen kysyi eduskuntaryhmiltä, pitäisikö verotietojen julkisuutta rajoittaa – muut samoilla linjoilla, KD:n Räsänen vastarannalla

Keskustan Pylväs: ”En pidä hyvänä, jos tulotietoja julkistetaan vain julkistamisen vuoksi”
Verotiedot

Eduskunnassa kannatetaan vahvasti verotietojen julkisuutta nykytilanteen mukaisesti, Uutissuomalainen kertoo.

Uutissuomalainen kysyi, pitäisikö tuloverotuksen tietojen julkisuutta rajata jotenkin. Kymmenestä ryhmästä vain valta kuuluu kansalle jätti vastaamatta, media kertoo.

Ainoana ryhmänä kristillisdemokraatit väläyttää mahdollisuutta verotietojen julkisuuden rajaamiseen. Ryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen on sitä mieltä, että tietojen julkisuudesta pitäisi käydä perusteellinen keskustelu.

– Ja mahdollisesti muuttaa lakia niin, että yksityisyyden suoja huomioitaisiin paremmin.

Hallituspuolueista kaikki, eli SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat nykylainsäädännön kannalla.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs sanoo puolueen pitävän yhteiskunnan avoimuutta verotietojen julkisuudenkin osalta hyvänä asiana.

– Samalla on kuitenkin kysyttävä, mitä tarkoitusta julkisuus palvelee. En pidä hyvänä, jos tulotietoja julkistetaan vain julkistamisen vuoksi. Esimerkiksi yksityishenkilöiden turvallisuus on arvo, jota verotietojen julkaisemisen ei tulisi vaarantaa. Tuloverotuksen tietojen julkisuudesta kannattaa tulevaisuutta ajatellen käydä perusteellista keskustelua eri näkökulmista.

Pohjoismaiseen yhteiskuntamalliin kuuluu avoimuus, SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtman toteaa.

– Verotietojen julkisuus hillitsee tutkimusten mukaan harmaata taloutta ja korruptiota. Samalla pidän tärkeänä myös sitä, että ihmisten henkilökohtaisia tietoja käsitellään julkisuudessa vain perustelluista syistä.

Vasemmistoliitosta ja vihreistä korostetaan laajan avoimuuden merkitystä. RKP toivoo, että aineistoa käytettäisiin antamaan kuvaa palkkakehityksestä suuressa kuvassa, eikä naapurin tulojen selvittämiseen.

Suurimmat oppositioryhmät perussuomalaiset ja kokoomus eivät näe median mukaan tarvetta lakimuutokselle. Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo verotietojen julkisuuden olevan avoimuuden kannalta oikein.

– Olisi rehellisempää uutisoida summat siitä, paljonko ihmisille on jäänyt rahaa käteen. Tuloerot saadaan näyttämään paljon suuremmilta, kun ihmisten tulot uutisoidaan ennen veronmaksua (bruttotuloina).

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo, ettei puolue näe ”akuutteja muutostarpeita” tietojen julkisuudessa.