Uutissuomalainen: Elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei rakentaisi lisää ydinvoimaa – ”Tuulivoiman lisärakentaminen on ihan välttämätöntä”

Ydinvoima

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) ei tässä vaiheessa rakentaisi lisää ydinvoimaa nyt prosessissa olevien voimaloiden jälkeen.

Olemassa oleville reaktoreille voidaan hänen mielestään hallitusohjelman mukaisesti myöntää lisäaikaa, jos Säteilyturvakeskus (STUK) antaa siihen luvan.

– Sähkökapasiteettia kannattaisi ensisijaisesti hankkia uusiutuvien kautta, koska ydinvoima on sen verran hintavaa. Kun pääomakustannuksia katsotaan, niin kyllä me lisäsähköä tuulesta ja auringosta ensisijaisesti saamme, Kulmuni sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Tuulivoimasta on tullut edullisin energiamuoto.

Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston LUT:n viime vuonna julkaistussa selvityksessä maalla olevan tuulivoiman kustannukset ovat 35 euroa megawattitunnilta.

Toiseksi halvinta sähköä saadaan jo toiminnassa olevista ydinvoimaloista, 42 euroa megawattitunnilta.

– Tuulivoiman lisärakentaminen on ihan välttämätöntä. Tuulisähkö on jo markkinaehtoista (ei tarvitse tukia) ja kaikkein halvinta. Kun sitä kerran rakentaa, polttoainekustannuksia ei tule, Kulmuni sanoo.