Uudistus voimaan tänään: Jokaiselle lapselle oma varhaiskasvatussuunnitelma
Tästä päivästä eteenpäin jokaiselle päivähoidossa olevalle lapselle on tehtävä kokonaisvaltainen, yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma. Siihen kirjataan lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia tukevat tavoitteet sekä toimenpiteet, joilla näihin päästään.
Varhaiskasvatussuunnitelman laatimisvelvoite koskee paitsi päiväkoteja myös kunnan hankkimaa muuta varhaiskasvatusta ja sen valvomaa yksityistä lasten päiväkotitoimintaa tai yksityistä perhepäivähoitoa.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan varhaiskasvatus saa näin ensimmäistä kertaa oman opetussuunnitelmansa.
– Muutos korostaa varhaiskasvatusta osana suomalaista koulutusjärjestelmää. Varhaiskasvatus on tärkeä vaihe lapsen kasvun ja oppimisen polulla, ja siihen osallistumisesta on tutkimusten mukaan lapselle monenlaista hyötyä. Jotta positiiviset vaikutukset tulisivat parhaiten esille, varhaiskasvatuksen on oltava suunnitelmallista, ammattimaista ja tavoitteellista, Sanni Grahn-Laasonen sanoo.
Tähän mennessä kunnat ovat hyväksyneet opetushallituksen laatimien valtakunnallisten perusteiden pohjalta omat, paikalliset suunnitelmansa, joiden perusteella yksilölliset suunnitelmat laaditaan.
Opetusminsiterin mukaan varhaiskasvatussuunnitelmat luovat jatkumon esi- ja perusopetukseen, mikä korostaa lisää varhaiskasvatuksen pedagogista roolia. Pohjimmiltaan suunnitelmat perustuvat käsitykseen lapsuuden itseisarvosta.
– Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin hän on. Jokaisella lapsella on oikeus tulla kuulluksi, nähdyksi, huomioon otetuksi ja ymmärretyksi omana itsenään sekä yhteisönsä jäsenenä, hän jatkaa.