USA ja maailma selvisivät Trumpin ensimmäisestä virkavuodesta – lähipiirin "aikuiset" ja hallintokoneisto ovat jonkin verran hillinneet impulsiivista presidenttiä
Mahdolliset epäilyt Donald Trumpin presidenttiyden luonteesta haihtuivat virkakauden ensi hetkillä.
Arvokkaan kansakuntaa kokoavan virkaanastujaispuheen sijaan Trump pauhasi palauttavansa vallan kansalle Washingtonista ja hoki ”Amerikka ensin”.
Sitten oli vuorossa kiistely ”epärehellisen” median kanssa virkaanastujaisten yleisömäärästä.
Vuotta myöhemmin ollaan tilanteessa, jossa aivan täysijärkiset ihmiset epäilevät Yhdysvaltain presidentin täysijärkisyyttä.
Trumpin tokaisut ovat yhtä erikoisia kuin aiemmin, mutta turtumuksen nostaman uutiskynnyksen ylittämiseen tarvitaan jo muiden valtioiden kutsumista ”persläviksi”.
– Trumpin ensimmäinen vuosi on ollut skandaalien, viraltapanojen ja tutkintojen täytteistä aikaa, tiivistää ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.
Tapahtumia on riittänyt, mutta entä saavutukset?
Ulkopolitiikassa niiden arvioimista vaikeuttaa ailahtelevuus. Tutkija Ville Sinkkonen puhuisi Trumpin linjasta lainausmerkeissä ja itse presidentistä pelin ”villinä korttina”.
– Epäjohdonmukaisuutta ja kaaosta luo presidentti, jolta näyttäisi puuttuvan selkeä johtoajatus Yhdysvaltojen globaalista roolista ja hänen lanseeraamansa Amerikka ensin -strategian sisällöstä, Sinkkonen arvioi.
Suuri verouudistus sen sijaan nousi joulukuussa ensimmäisen virkavuoden kruununjalokiveksi.
Päinvastaisista kampanjapuheista huolimatta turvallisuuspolitiikassa, esimerkiksi Natossa, on nähty vahvaa jatkuvuutta.
Kansainvälistä sääntöpohjaista järjestelmää Trump taas on haastanut. Yhdysvallat on päättänyt jättää Pariisin ilmastosopimuksen ja YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon sekä tunnustanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.
– Nämä ovat kaikki esimerkkejä tavasta, millä tämä hallinto suhtautuu monenkeskisiin sopimuksiin ja instituutioihin – erityisesti niihin sopimuksiin ja instituutioihin, jotka eivät suoraan palvele tämän hallinnon melko rajattua ja lyhytnäköistä näkemystä Yhdysvaltain kansallisista eduista, Sinkkonen sanoo.
Trumpin hötkyilyä rajoittamassa ovat ministeriöiden, kongressin ja tuomioistuinten lisäksi olleet presidentin hallinnon ”aikuisten akseli”, johon muun muassa kuuluvat H.R. McMaster ja puolustusministeri James Mattis.
– He ovat pyrkineen silottelemaan Trumpin impulsseja ja välillä jopa onnistuneet – mutteivät läheskään aina, Sinkkonen sanoo.
Sisäpolitiikassa maahanmuuton tiukentaminen on edennyt kompastellen, Obamacare-terveydenhuoltouudistusta ei ole kokonaan kumottu ja Meksikon muuri on yhä puheiden tasolla.
Suuri verouudistus sen sijaan nousi joulukuussa ensimmäisen virkavuoden kruununjalokiveksi. Etlan tutkimusjohtajan Niku Määttäsen mukaan uudistuksen arvioidaan jonkin verran kasvattavan bruttokansantuotetta, yritysten investointeja ja korottavan palkkoja.
– Voi hyvin olettaa, että verouudistuksen myönteisin vaikutus on suurimmillaan suurin piirtein siihen aikaan, kun Yhdysvalloissa on seuraavat presidentinvaalit. Että ei tämä ihan älytöntä politiikkaa Trumpilta ole, Määttänen sanoo.
Aaltolan mukaan verouudistuksen varsinaiset suunnittelijat tosin löytynevät kongressin republikaanien joukosta.
– En usko, että Trumpilla on hirvittävän suurta omaa panosta tähän. Juuri tämän takia republikaanit Trumpista hyötyvät, Trump ei aktiivisesti kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, Aaltola arvioi.