Ulkoministerit siunasivat pakotteet: Nyt isketään Venäjän varjolaivastoon Itämerellä
EU-maiden ulkoministerit ovat hyväksyneet uuden Venäjän vastaisen pakotepaketin. Paketilla pyritään iskemään muun muassa Venäjän varjolaivastoon Itämerellä.
Varjolaivastolla tarkoitetaan usein omistussuhteiltaan ja vakuutustensa puolesta epämääräisiä laivoja, jotka kuljettavat Venäjä-pakotteiden alaista rahtia. Jatkossa varjolaivaston osaksi tulkituille aluksille ei saa enää tarjota palveluita eikä niitä saa päästää satamiin.
Ministerineuvoston tiedotteen mukaan alukset voidaan nimetä eri syistä. Näitä voivat olla esimerkiksi sotatarvikkeiden kuljettaminen Venäjälle, varastetun ukrainalaisen viljan kuljettaminen tai Venäjän energiasektorin tukeminen esimerkiksi nesteytettyyn maakaasuun liittyvien komponenttien kuljettamisella tai nesteytetyn maakaasun jälleenlaivauksella.
Tarkoituksena on myös iskeä säiliöaluksiin, joiden avulla venäläisen öljyn hintakattoa kierretään. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ilmaisi tyytyväisyytensä varjolaivastoon kohdistettaviin toimiin, kun hän saapui ulkoministerien kokoukseen Luxemburgissa.
– Arvostan neljättätoista pakotepakettia ja myös toimia, joihin aiomme ryhtyä, jotta Venäjä ei voi käyttää varjolaivastoa Itämerellä tai ainakin se on vaikeampaa, hän sanoi.
Pakotepaketin kärkiteemoina voi pitää sekä pakotteiden kiertämisen vaikeuttamista että lisäpakotteiden langettamista Venäjän energiasektorille.
Paketissa kielletään venäläisen nesteytetyn maakaasun uudelleenlaivaus kolmansiin maihin EU-alueella, millä pyritään iskemään Venäjän kaasusta saamiin tuottoihin. Paketissa rajoitetaan myös Venäjän nesteytetyn maakaasun tuontia maakaasuverkkoon liittymättömien EU:n terminaalien kautta.
Euroopassa syyniin joutuu myös puolueiden, säätiöiden, järjestöjen, ajatushautomojen ja median rahoitus. Nämä tahot eivät saa enää hyväksyä rahoitusta Venäjän valtiolta tai sen välikäsiltä.
Lisäksi Venäjän finanssialaan kohdistuu uusia pakotteita.
Pakotelistalle puolestaan joutuu kaikkiaan 116 toimijaa, joiden toimien katsotaan heikentävän tai uhkaavan Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä. Kaikkiaan 61 toimijaan puolestaan sovelletaan jatkossa tiukempia vientirajoituksia, jotka koskevat kaksikäyttötuotteita ja -teknologiaa sekä tuotteita ja teknologiaa, jotka voivat edistää Venäjän puolustus- ja turvallisuusalan teknologian kehittämistä.
Tuore pakotepaketti hyväksyttiin viimeisillä hetkillä ennen kuin EU:n jäsenmaiden neuvoston puheenjohtajaksi on siirtymässä Unkari. Maa aloittaa kiertävän puheenjohtajuutensa heinäkuun alussa.
Unkari on tullut tunnetuksi siitä, että se on jarruttanut unionissa Ukrainan tukipäätöksiä ja Venäjän hyökkäyssodan vastaisia toimia.
Tuoreimman pakotepaketin hyväksyntää viivytti kuitenkin STT:n diplomaattilähteiden mukaan tällä kertaa Saksa. Kyse oli pakotteiden kiertämistä koskevasta kokonaisuudesta.
Tuore pakotepaketti tuo EU-maiden emoyhtiöille erinäisiä uusia velvoitteita. Tavoitteena on varmistaa, että kolmansissa maissa sijaitsevat tytäryhtiöt eivät osallistu pakotteita haittaavaan toimintaan.