Työn syrjästä voi jatkossa saada kiinni ansiosidonnaisellakin
Keskusta ja kokoomus käyttäisivät ansiosidonnaista työttömyysturvaa laajemmin palkkatukena.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vetosi tiistaina suoraan työmarkkinajärjestöihin, jotta ansiosidonnaista voitaisiin käyttää laajemmin. Asia on hänestä enemmän kiinni työnantaja- kuin työntekijäpuolesta.
Hallituksen suunnittelema työllisyyspaketti vei ison osan huomiosta, kun keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät olivat tahoillaan koolla.
Viimeistään kuun vaihteen budjettiriihessä hallituksen pitäisi päästä sopuun toimista, joilla työllisyyttä parannetaan merkittävästi.
Elinkeinoelämän keskusliitosta ei haluttu tiistaina kommentoida ajatusta ansiosidonnaisen käytön laajentamisesta, vaan asiaan luvattiin palata torstaina hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisen jälkeen.
Jo nyt valmistelussa on malli, jossa valtion rahoittamaa työttömyysturvaa voisi käyttää väliaikaisesti palkkatukeen, starttirahaan ja ehkä koulutukseen.
Ansiosidonnaisen osalta tarkoitukseen voisi käyttää tähänastisten kaavailujen mukaan vain valtion rahoittamaa työttömyysturvan perusosaa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoi, että hallitus löytää järjestöjen kanssa yhteisen mallin.
– Nyt haetaan sitä, että myös ansiosidonnaista osuutta voisi käyttää. Se ei ole tällä hetkellä mahdollista.
Palkkatuki madaltaisi työnantajan kynnystä mahdollisesti lisäkoulutusta tarvitsevan työntekijän palkkaamiseen.
Hallitus harkitsee myös esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista.
Keskusteluissa on ollut malli, jossa tuki olisi työttömyyden alussa suurempi.
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa on jo päätetty leikata sadalla päivällä. Ansiosidonnaisen kesto lyhenee vuoden alusta 400 päivään tai alle kolmen vuoden työhistorialla 300 päivään.
Sipilän mukaan nyt käsillä olevassa työllisyyspaketissa ei olla puuttumassa ansiosidonnaisen kestoon.
– Varmaan kestoon ei ainakaan puututa, siitä on yhdessä sovittu. Tehtiinpä mitä tahansa, niin ne sovitaan yhdessä kolmikannassa, Sipilä sanoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa tiistaina.
Hallitus on työllissyystoimissaan ahtaassa raossa, sillä työllisyystavoitteeseen pääseminen vaatisi reippaita toimia, mutta samalla sen pitää tasapainoilla muun muassa työmarkkinakentän pitämiseksi rauhallisena.
Keskusta eduskuntaryhmä on koolla Oulussa keskiviikkoon asti.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä puolestaan aloitti tiistaina oman kesäkokouksena Turussa.
Molempien puolueiden kesäkokouksissa on keskiössä myös ensi viikolla koittava hallituksen budjettiriihi. Hallituspuolueiden välillä on viime päivinä ollut nokkapokkaa budjetin painostuksista.
Kokoomus ajaa yhä päivähoitomaksujen korotusten perumista.
Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan päivähoitomaksuja arvioidaan osana työllisyystoimia.
– Kaikki mikä työssäkäynnille muodostaa esteitä, kannustinloukkuja, pitää käydä läpi. Siltä pohjalta kokoomus haluaa keskustella.
Perussuomalaiset asettama ehto, pääomatuloveron ylemmän kannan nostamisesta prosenttiyksiköllä, ei kokoomukselle käy. Jokisen mukaan kokoomus ei hyväksy enää veronkorotuksia – tai ainakaan kokonaisveroasteen nousua.
– Verojen sisällä voidaan katsoa kohdistamista, Jokinen täsmensi.