Tshekissä koronavirus tekee tuhoa kansan keskuudessa ja valeuutiset verkossa

Väärä tieto on saanut monet epäilemään niin koronaa kuin rokotteiden turvallisuutta. Asiantuntijoiden mukaan valeuutisten jäljet johtavat Venäjän trollitehtaille.
Koronakriisi

Tshekki keikkuu Euroopan synkässä tilastokärjessä koronavirustartuntojen ilmaantuvuuden määrässä.

Perjantaina maassa kirjattiin yli 11  000 uutta koronatartuntaa. Koko epidemian aikana koronavirustartuntaa liitettyjen kuolemien määrä lähentelee vajaan 11 miljoonan asukkaan maassa jo 23  000:ta.

Sosiaalisessa mediassa, viestipalveluissa ja kiertokirjeissä jyllää samaan aikaan toisenlainen vitsaus, joka vaikeuttaa entisestään taistelua pandemiaa vastaan.

Mielikuvituksellisten valeuutisten teksteissä ja videopätkissä muun muassa kerrotaan, miten koronarokoneet todellisuudessa muuttavat ihmisen perimää tai rokotuksen saaneet vanhukset kuolevat. Tämä on johtanut siihen, että kipeästi rokotuksia kaipaavassa Tshekissä rokotevastaisuus on Euroopan suurimpia

Tuhansia valeuutislähteitä seuraavan Semantic Visions -yhtiön toimitusjohtajan Frantisek Vrabelin mukaan valeuutisten alkuperäisestä lähteestä kielii se, että ainoa rokote, jota niissä ei kyseenalaisteta on Venäjän Sputnik V. Venäläisten trollitehtaiden huuhaa-tuotantoa sitten kopioidaan ja vahvistetaan parhaan mukaan paikan päällä Tshekissä.

–  He luovat maksimaalista kaaosta, jotta ihmiset eivät enää tietäsi mihin uskoa. Lopullinen tavoite on rikkoa länsimaisen yhteiskunnan sidoksia, Vrabel arvioi.

Tshekin tiedustelupalvelu BIS on jo pitkään varoittanut maan johtoa Venäjän tiedustelusta ja informaatiovaikuttamisesta käytännössä kaikilla yhteiskunnan aloilla.

Asiantuntijoiden mukaan hallituksen yritykset taistella disinformaatiota vastaan ovat olleet surkeita.

Valeuutisten levittämistä seuraa Tshekissä myös satojen vapaaehtoisten verkosto. Sen tiedottajan Bohumil Kartousin mukaan koronapandemia tuli perättömien uutisten tehtailijoille kuin taivaan lahjana.

–  Vuosien ajan valeuutisia hallitsi maahanmuutto, koska sillä oli potentiaalia pelottaa ihmisiä. Kun korona saapui, disinformaation määrä yksinkertaisesti räjähti, hän kertoo.

Väärän tiedon levittäminen ei ole rajoittunut epämääräisille verkon uutissivustoille tai Facebookin keskusteluryhmiin, vaan myös yhteiskunnan näkyvät henkilöt ovat osallistuneet talkoisiin.

Tshekin entinen presidentti Vaclav Klaus kutsui koronatartunnan saamisesta huolestumista ”pelkuruudeksi” eikä suostunut pitämään hengityssuojainta, mistä hänelle mätkäistiin 400 euron sakko. Sittemmin kohtalo otti ohjat käsiinsä, ja Klaus sai itsekin tartunnan.

Prahan arkkipiispa, kardinaali Dominik Duka puolestaan herätti hämmennystä helmikuussa saarnallaan, jonka mukaan koronavirus on ”biologinen ase”.

Ahkerasti kylvetty epäilyn siemen on tuottanut Tshekissä runsasta satoa. Tuore isoäiti ja kiinteistövälittäjä Jarka Tureckova ei missään nimessä aio ottaa rokotusta, koska ilmassa on niin paljon epävarmuuksia.

–  Korona on vain isoa bisnestä suurille lääkeyhtiöille, jotka manipuloivat ihmisten mieliä, hän uskoo.

Prahassa toimivan Institute for Politics and Society -ajatuspajan tutkijan Roman Macan mukaan tuntemattoman pelko on sinänsä ymmärrettävää.

–  Mutta tähän pelkoon on sekoittunut huonoa medialukutaitoa ja kriittisen ajattelun puutetta huomattavassa osassa verkkoyhteisöä, hän selvittää valeuutisten uppoamista kansaan.

Asiantuntijoiden mukaan hallituksen yritykset taistella disinformaatiota vastaan ovat olleet surkeita. Vrabelin Semantic Visions ryhtyi konsultoimaan hallitusta asiassa viime vuonna, mutta sanoi myöhemmin sopimuksesta irti, koska mitään yhdenmukaista viestintästrategiaa ei ollut havaittavissa.

–  Olimme varoittaneet heitä lokakuusta saakka rokotteista koskevista valeuutisista, mutta kukaan ei kuunnellut neuvojamme. Hallitus tyri homman täysin, Vrabel sanoo.

Tshekin pääministeri Andrej Babis on joutunut pyytämään toistuvasti anteeksi koronakriisin huonoa hoitoa, ja kaksi terveysministeriä on jo saanut lähtöpassit. Tämän kuun alussa terveysministeriöön palkattu koronaviestinnän päällikkö erosi ensimmäisenä työpäivänään.

Macan mukaan nykytilanteessa ainoa järkevä toimintavaihtoehto on rokottaa mahdollisimman nopeasti kaikki ne, jotka ylipäänsä suostuvat rokotettaviksi.

–  Mitä enemmän ihmisiä rokotamme, sitä nopeammin epäilijät tajuavat, että rokote on turvallinen ja tulevat toisiin aatoksiin, Maca toivoo.