Trump lupasi Yhdysvaltojen auttavan Suomea aina – Venäjä oli yksi työvierailun puheenaiheista

Työvierailu

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump lupaa maansa auttavan Suomea, mikäli Suomen ja Venäjän välit heikkenevät niin, että apua tarvitaan. Näin hän sanoi presidentti Sauli Niinistön kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa.

– Meidän suhteemme Suomen kanssa on aina ollut läheinen. Olemme aina valmiita auttamaan Suomea, presidentti vastasi STT:n kysyessä kahdenvälisestä avusta tarvittaessa.

Hän painotti myös, että Yhdysvallat on erittäin suojelunhaluinen Itämeren alueen suhteen, ja että maalla on siellä hyviä ystäviä.

Trump puhui Suomen ja Venäjän väleistä ihailevaan, jopa kaihoisaan sävyyn.

– Venäjä kunnioittaa Suomea. Se on yksi harvoja (Venäjän läheisen) alueen maita, joka on ollut vapaa Venäjästä jo sata vuotta, hän sanoi.

– Suomi pärjää hyvin Venäjän kanssa ja toivon, että jonain päivänä Yhdysvallatkin pärjää hyvin Venäjän kanssa.

Suurvallan presidentti kehui myös Suomen maanpuolustusta ja armeijaa, joka on tämän mukaan suuri suhteessa maamme väkilukuun.

– Suomi on sotilaallisesti kunnioitusta herättävä maa.

Lisäksi Trump ylisti Suomen kyberterrorismin vastaista osaamista.

Venäjään liittyvät skandaalit ovat piinanneet Trumpin presidenttikautta. Niinistön rinnalla toimittajille puhuessaan presidentti vetosi selvästi kotimaansa yleisöön perustellessaan, miksi Yhdysvaltojen kannattaisi olla hyvissä väleissä Venäjän kanssa.

– Se on iso maa – ydinasevalta – maa, jonka kanssa meidän olisi hyvä tulla toimeen, hän muistutti.

– Se on tärkeää maailmanrauhan kannalta.

Venäjästä kysyttiin myös Niinistöltä, joka korosti, ettei Suomi koe itseään neuvonantajaksi Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

– Ajattelemme tekevämme kaiken rauhan ylläpitämiseksi, hän sanoi.

Niinistö mainitsi tavanneensa hiljattain myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

– Silloin läsnä ollut media oli kiinnostunut siitä, miksi Kiinan laivasto pitää Venäjän kanssa yhteisen sotilasharjoituksen Itämerellä. Putin korosti, ettei sitä ole suunnattu ketään vastaan, hän kertoi.

– Minun vastaukseni oli, että me harjoittelemme Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa, eikä sekään ole ketään vastaan.

Niinistö korosti varovaisuuden tarvetta, jotta sotilasharjoitukset Itämerellä eivät vain johtaisi onnettomuuteen.

– Onnettomuudesta voisi seurata mitä tahansa.

Venäjän lisäksi presidentit keskustelivat muun muassa ympäristöasioista, joista Trump ja hänen eurooppalaiset kollegansa ovat olleet jyrkästi eri linjoilla.

Erityisesti välejä on hiertänyt Pariisin ilmastosopimus, josta Trump on päättänyt Yhdysvaltojen irtautuvan.

Niinistö onnistui kuitenkin löytämään Trumpin kanssa yhteisen ilmastosävelen puhumalla arktisten alueiden luonnon suojelemisesta.

Niinistö kertoi ymmärtäneensä kahdenkeskisessä keskustelussa, että Yhdysvallat on aikeissa puolittaa mustaa hiiltä synnyttävät päästöt.

Kumpikin valtionpäämies kehui keskustelun arktisesta alueesta ja mustasta hiilestä sujuneen hyvin.

– Olemme yksimielisiä siitä, että haluamme kristallinkirkasta vettä ja puhdasta ilmaa, puhtainta ikinä, hehkutti Trump, joka tunnetaan ennemminkin hiiliteollisuuden kuin ympäristönsuojelun puolestapuhujana.