Upin Aaltola: Trumpin ja Niinistön tapaaminen oli hyvähenkinen ja Suomi sai tuotua aloitteensa esille

Suomen ehdotus mustan hiilen päästöjen vähentämisestä sai selkeästi Trumpin hyväksynnän, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo
Työvierailu

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin keskeisin sanoma presidentti Sauli Niinistön tapaamisen jälkeen oli, että Yhdysvallat näkee Suomen liittolaisekseen terrorisminvastaisessa kamppailussa.

Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltolan mukaan merkittävää oli, että Suomen ehdotus mustasta hiilestä sai selkeästi Trumpin hyväksynnän ja asia on neuvoteltavissa. Niinistö sanoi tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa presidenttien keskustelleen paljon mustasta hiilestä. Niinistön mukaan mustan hiilen päästöt pitäisi puolittaa.

Niinistö sanoi, että kun musta hiili nousee, se vaikuttaa aurinkoon ja on vaaraksi Arktiselle alueelle. Trump sanoi, että keskustelu oli hyvä ja presidentit ovat pitkälti yhtä mieltä.

Aaltolan mukaan pieneltä Suomelta oli ylipäätään hyvä avaus päästä tapaamaan Trumpia.

– Kun päästään Valkoiseen taloon, saadaan luotua yhteyksiä. Usein tällaiset vierailut jatkuvat ja ne poikivat erilaisia aloitteita, prosesseja ja vastavierailuita, hän sanoo.

Hän arvioi, että Suomen ja Yhdysvaltojen suhde, erityisesti puolustussuhde, tiivistyy tulevaisuudessa.

– Se tiivistyminen voi olla vaikka jotain Afganistanin operaatioihin liittyvää, Isisin vastaiseen kampanjointiin liittyvää tai se voi tulla Itämeren turvallisuuden kautta, hän sanoo.

Niinistö antoi presidenttien tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa itsestään kuvan valtiomiesmäisenä diplomaattista kieltä hyvin käyttävänä presidenttinä, Aaltola näkee.

Aaltolan mukaan Niinistö toi järkevällä tavalla esille Texasin tulvat ja hurrikaanin sekä Suomen rajatut ja pragmaattiset aloitteet.

– Niinistö on tietenkin perinteinen valtiomies Trumpin rinnalla. Trump erottuu sillä, että hän käyttää kieltä löyhemmin ja hänen tapansa puhua saattaa hieman töksähtää suomalaisen korvaan. Niinistö erottui hyvällä tavalla Trumpin rinnalla, Aaltola sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että maailma on muuttumassa ja Yhdysvalloissa löytyy kannatusta Trumpin kaltaiselle hahmolle, joka keskittyy enemmän tviitin mittaisiin ajatuksiin.

Aaltola sanoo, että Trump pysyi tietyllä tavalla käsikirjoituksessa ja vastasi omasta näkökulmastaan kysymyksiin johdonmukaisesti. Aaltola kuitenkin huomauttaa, että hävittäjähankinnoista puhuttaessa Trumpilta meni hieman menneisyys ja tulevaisuus sekaisin.

Aaltolan mukaan kokonaisuudessaan tiedotustilaisuus oli hyvin hallittu.

– Tapaaminen oli selvästi tapahtunut hyvässä hengessä ja keskustelut ovat olleet rakentavia. Odotusten mukaisesti Niinistö pärjäsi hyvin Valkoisessa talossa, Aaltola sanoo.