Torniainen kiittelee hallituksen esitystä: Nopeiden yhteyksien ulottaminen koko maahan jatkuu

Tietoliikenne

Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) on tyytyväinen, että nopeiden tietoliikenneyhteyksien rakentaminen jatkuu koko maassa voimallisesti.

Hallitus antoi eduskunnalle torstaina lakiesityksen, jolla laajakaistarakentamisen tukea koskevaa lakia muutetaan siten, että tukea voi jatkossa myöntää vain kiinteiden yhteyksien rakentamiseen.

EU-asetuksen mukaan 5G-verkkoja ei voida tukea alueella, joilla on jo 4G- tai 5G-verkkoja. Suomessa 4G-verkkojen peitto kattaa melkein koko väestön. Suomessa ei siis voi jatkossa tukea 5G-teknologialla toteutettujen liittymien rakentamista.

– Jatkossa laajakaistarakentamisen tukea saa kuitenkin kiinteiden valokuituyhteyksien rakentamiseen. Asetus nostaa myös tuettavien nopeiden laajakaistayhteyksien nopeuksia, Torniainen summaa.

Latausnopeuden on oltava vähintään 300 megabittiä sekunnissa ja lähetysnopeuden vähintään 100 megabittiä sekunnissa.

– Se onnistuu valokuidun kautta. Laajakaistaohjelma saa ensi vuonna 15 000 000 euroa, jonka kautta nopeita yhteyksiä rakennetaan ympäri maata, Torniainen toteaa.

Torniainen tähdentää, että valokuitu on kaikkein nopein ja varmin yhteys, toisaalta matkapuhelinverkkokin käyttää valokuitua.

– On erittäin tärkeää, että kansalaiset ovat samalla viivalla nopeiden tietoliikenneyhteyksien kanssa asuivatpa he missä päin maata tahansa. Nopea ja toimiva laajakaista on nykyään tärkeää perusinfraa sähkö- ja vesijohtojen tapaan. Esitetyn tuen avulla 30 000 kotitaloutta saa nopeat yhteydet, Torniainen korostaa.