Tölli Jonkka-kohusta: Lait ovat perustuslainmukaisia
Puoluepolitiikka ei ole tullut eduskunnan perustuslakivaliokunnan sisälle, valiokunnan varapuheenjohtaja ja pitkäaikainen jäsen Tapani Tölli (kesk.) vakuuttaa.
Töllin mukaan valiokunta on riippumaton, eikä se ota evästyksiä eduskuntaryhmiltä. Maan hallitus ei ole myöskään millään tavalla pyytänyt valiokuntaa tekemään tietynsuuntaisia ratkaisuja.
– Jos olisi pyytänyt, valiokunnan varapuheenjohtajana ja hallituspuolueen edustajana sen kyllä tietäisin, hän sanoo lisäten, että valiokunta on saanut toimia asianmukaisesti.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkan lainvalmistelun resursseihin kohdistama kritiikki nosti sunnuntaina ison kohun Suomen lainvalmistelun perustuslainmukaisuudesta. Töllin mielestä Helsingin Sanomien haastattelusta syntynyt huuto ei ollut enää oikeassa suhteessa varsinaiseen asiaan, meteli oli ylimitoitettu.
– Nyt kannattaisi laittaa jäitä hattuun ja puntaroida, mikä on todellinen tilanne ennen kuin esittää mitä tahansa kannanottoja.
Vikkelimmät kannanottajat ovat jo suositelleet hallituksen eroa ja uusia vaaleja.
Tölli vakuuttaa, että Suomessa lait ovat perustuslainmukaisia ja järjestelmä toimii. Tätä osoittaa esimerkiksi maahanmuuttajien kotouttamisrahan käsittely. Valiokunta piti esitystä perustuslain vastaisena ja hallitus veti esityksen pois.
Lakien valmistelun asianmukaisuutta vartioi myös nykyhallituksen asettama riippumaton arviointineuvosto.
Suomessa perustuslainmukaisuutta valvoo kansanedustajista koostuva eduskunnan perustuslakivaliokunta. Sitä johtaa oppositiossa olevan vasemmistoliiton edustaja Annika Lapintie.
– Hän on tehnyt työnsä hyvin.
Töllin mukaan valiokunnan puheenjohtajana voi toimia minkä tahansa eduskuntapuolueen edustaja.
Tölli painottaa, että mikään puolue ei voi sanella lakien perustuslainmukaisuutta. Valiokunnan työhön ei hänen mukaansa vaikuta se, mitkä puolueet ovat hallituksessa.
– Tätä riippumattomuutta pitää koko ajan vaalia, hän korostaa.
Aika ajoin – nytkin – on vaadittu, että perustuslain valvonta pitää siirtää perustuslakituomioistuimelle. Tölli ei tähän yhdy.
Hän kertoo, että valiokunta on tutustunut perustuslakituomioistuinten työhön, viimeksi Itävallassa. Johtopäätös on, että Suomen järjestelmä, jossa valvonta tehdään jo valmisteluvaiheessa eikä jälkikäteen, on parempi.
Toisaalta hän huomauttaa, että myös perustuslakivaliokunta on jo vuosia korostanut lainvalmistelun välttämätöntä resurssien lisäämistarvetta.
– Tämä on tärkeää, koska perustuslakivaliokunnan työtaakka on iso.