Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon tuomio oululaisvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta pysyi hovissa

Puolustus pohtii, haetaanko korkeimmasta oikeudesta valituslupaa.
Kunnianloukkaus

Rovaniemen hovioikeus on pitänyt ennallaan toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon, 44, tuomion oululaisvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Käräjäoikeudessa Vehkoo tuomittiin 15 päiväsakkoon, josta maksettavaa tuli 150 euroa.

Hovin mukaan Facebook-kirjoitus, jossa Vehkoo kutsui Lokkaa rasistiksi ja natsipelleksi, halvensi tätä ja oli omiaan aiheuttamaan tälle vahinkoa ja kärsimystä. Oikeus totesi, ettei Lokan mahdollinen kielenkäyttö muita ihmisiä kohtaan oikeuta loukkaamaan tämän kunniaa.

–  Lokan mahdollisella motiivilla rikosilmoituksen tekemisen suhteen tai Vehkoon kokemalla tapahtumanjälkeisellä kärsimyksellä ei ole merkitystä tämän teon aikaista tahallisuutta arvioitaessa. Vehkoon menettelyä on pidettävä tahallisena, hovioikeus toteaa.

Vehkoo kiisti syyllistyneensä asiassa rikokseen.

–  Lokka on itse julkisesti kutsunut itseään rasistiksi ja natsiksi ja esiintynyt aktiivisesti julkisuudessa rasismin ja natsi-ideologian kannattajana, hovivalituksessa sanotaan.

Lokan mukaan hän ei ole rasisti eikä natsi.

Oikeudessa käsitelty tapahtumaketju sai alkunsa, kun Vehkoo oli tulossa Rovaniemelle puhumaan uudesta kirjastaan ja sai kertomansa mukaan kuulla, että Lokka suunnittelee tulevansa kirjakauppaan seuraamaan Vehkoon puhetta.

Lokka kertoi aikeistaan julkisesti Youtubessa. Videon mukaan Lokan ja toisen henkilön oli tarkoitus esiintyä Kansan Uutisten toimittajina ja haastatella Vehkoota. Vehkoo sanoi tunteneensa olonsa uhatuksi Lokan aiemman toiminnan takia ja julkaisi siksi kirjoituksen, jossa hän kertoi Lokan suunnittelevan hänen väijyttämistään tilaisuudessa.

Käräjäoikeus totesi aiemmin, että Lokan kielenkäyttö ei ole ollut asiallista ja että myös Vehkoo on ollut toistuvasti aiheena Lokan puheissa ja Youtube-lähetyksissä. Käräjäoikeus katsoi, että Lokka myötävaikutti rikokseen provosoimalla. Hovin mukaan provosoinnista ei ollut näyttöä.

Vehkoon puolustusasianajaja Martina Kronström sanoo, että hovituomio on pettymys. Hänen mielestään hovi ole ymmärtänyt, että kirjoituksen perusteena oli Vehkoohon toimittajana kohdistunut häirintä.

Kronström sanoo, että puolustus päättää lähipäivinä, haetaanko korkeimmasta oikeudesta valituslupaa.

Maahanmuuttovastaiseksi profiloitunut poliitikko Lokka on Oulun kaupunginvaltuustossa yhden valtuutetun Aito suomalainen yhteislista -ryhmässä.

Lokka on tuomittu Oulun käräjäoikeudessa yli 500 euron sakkoihin kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä on valitettu Rovaniemen hovioikeuteen.

Lokkaa vastaan on nostettu myös syytteet neljästä kunnianloukkauksesta sekä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Näitä syytteitä ei vielä ole käsitelty oikeudessa.