Tiesitkö? – Tämän kaikkien tunteman kalalajin nimen keksi Kekkonen erään marraskuisen illan päätteeksi
Kirjolohi on monelle suomalaiselle tuttu ja maistuva ruokakala. Harva on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, mistä nimi kirjolohi on peräisin.
Ja harvinaista on sekin, että nimen kaikkien tuntemalle kalalle on keksinyt tasavallan presidentti.
Kotimaisten kielten keskus kertoo, että yksittäisen sanan käyttöön ottamisesta on harvoin niin tarkkaa tietoa kuin kirjolohen kohdalla.
Kaikki alkoi vuonna 1965. Kirjolohi tunnettiin silloin vielä nimellä sateenkaarirautu.
Suomen lohenkasvattajain Liitto järjesti marraskuussa 1965 Helsingin Hotelli Marskissa maistiaistilaisuuden, jossa sateenkaarirautua esiteltiin arvovaltaiselle vierasjoukolle. Paikalla oli peräti kuusi istuvaa ministeriä sekä tasavallan presidentti Urho Kekkonen.
Maisteltuaan allaskalana tunnettua sateenkaarirautua, Kekkonen ehdotti puheessaan kalan nimeksi kirjolohta. Kotimaisten kielten keskuksen mukaan Kekkonen teki ehdotuksen ”akateemikko Kustaa Vilkunan selvitykseen nojautuen”.
Yle kertoi asiasta uutisissaan näin:
– Tasavallan presidentti Urho Kekkonen esitti sateenkaariraudulle uuden nimen, kirjolohi, mikä nimi sekä lyhyytensä että Kalevala-peräisyytensä vuoksi sopii erinomaisesti tälle arvokalalle.
Kirjolohi-nimitys otettiin välittömästi käyttöön. Sillä nimellä se on myös tunnettu tuon marraskuisen 1965 illan jälkeen.