"Tämä ei ole enää pyyntö" – Keskustasta vaaditaan, että sisäministeriö lopettaa oleskelulupien kaavailun kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille

Jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö saisikin oleskeluoikeuden, romuttaisi se koko maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön, keskustan Hanna Huttunen sanoo
Eduskunta

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) haaskaa johtamansa sisäministeriön voimavaroja oleskelulupa-asioiden selvittämisellä, eduskunnan lakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan keskustalainen jäsen Hanna Huttunen korostaa.

Sisäministeriöstä on valmistumassa selvitys, joka koskee oleskeluluvan myöntämistä pitkään Suomessa olleille, vuosina 2015–16 tai aiemmin saapuneille turvapaikanhakijoille.

– Vihreät voivat omissa puolueohjelmissaan selvitellä vaikka maailman tappiin tällaisia asioita, Huttunen sanoi keskiviikkoiltana eduskunnassa pitämässään puheessa.

– Tätä asiaa käsiteltiin jo hallitusneuvotteluissa ja siellä se tuli hylätyksi. Tarpeettoman hallitusohjelman vastaisen selvittämisen sijasta sisäministeriö voisikin keskittyä hallitusohjelman toteuttamiseen.

Huttunen korosti, että tämä hallitusohjelman vastainen asia ei tule hallituksen toimesta missään oloissa etenemään.

– Toistan: tämä hallitusohjelman vastainen asia ei tule hallituksen toimesta missään oloissa etenemään. Ministeri Mikkosen ja vihreiden linja ei ole yhtä kuin hallituksen linja.

Huttusen mukaan on käsittämätöntä, että selvityksen tekemistä on edelleen jatkettu, vaikka SDP:n ja keskustan hallintovaliokuntaryhmät yksiselitteisesti tyrmäsivät tämän selvityksen jo aiemmin.

– Toivon ministeri Mikkosen ja sisäministeriön nyt viimein ymmärtävän, mitä kello on lyönyt.

Huttunen totesi, että turvapaikkapolitiikka perustuu kansainvälisiin sopimuksiin ja Suomen omaan lainsäädäntöön.

– Jos lainsäädäntöä muutettaisiin niin, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö saisikin oleskeluoikeuden, romuttaisi se koko maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön.

– Mikäli turvapaikanhakijalle ei myönnetä turvapaikkaa, pitää hänet palauttaa nopeasti ja tehokkaasti. Tilanne ei missään tapauksessa saa muodostua sellaiseksi, jossa järjestelmä kannustaa oleskelemaan laittomasti Suomessa.

Huttunen sanoo, että turvapaikan tarpeessa oleville pitää tietenkin tarjota suojaa ja turvapaikka.

– Mutta Suomesta ei saa tehdä houkuttelevaa paikkaa sellaisille henkilöille, jotka pyrkivät väärinkäyttämään turvapaikkajärjestelmää.

Sisäministeriön selvitykset olivat esillä eduskunnan budjettikeskustelussa jo keskiviikkona aamupäivällä.

Huttusen mukaan ministeri Mikkonen ei antanut kysymyksiin selkeitä vastauksia.

– Tämä asia jäi häiritsemään minua. Minulla ja keskustalla on tähän kysymykseen kuitenkin selvä kanta: Ministeri Mikkonen, heittäkää tämä selvitys nyt vihdoin roskakoriin, keskustaedustaja vaati.

Mikkonen totesi aamupäivän istunnossa, että asioista tehdään nyt selvitykset niiden jälkeen hallituksessa yhdessä katsotaan, onko niissä ehdotuksia, jotka ovat toimeenpantavissa.

Juttua muokattu kello 22.50: Jutussa mainittiin alunperin kaksi sisäministeriön selvitystä, joista toisessa pohditaan muukalaispassin ja oleskeluluvan myöntämistä kielteisen päätöksen saaneelle turvapaikanhakijalle, joka on työllistynyt. Huttunen tarkoitti puheessaan kuitenkin selvitystä, jossa oleskelulupa myönnettäisiin pitkään maassa olleille.