Talous elpyi eduskunnan evakkotiellä, mutta sote jäi kärryille
Syyskuun alussa kesätauolta palaavat kansanedustajat pääsevät aloittamaan työnsä uuteen uskoon remontoidussa Eduskuntatalossa.
Lähes 60:lle viime vaaleissa valitulle edustajalle Eduskuntatalo on työympäristönä uusi kokemus. He aloittivat valtiopäivätyönsä väistötiloissa ja evakkoa kesti lähes kaksi ja puoli vuotta.
Ahtaisiin ja sokkeloisiin Sibelius-Akatemian tiloihin saatiin rakennettua lopulta kohtuullisen toimiva tilapäismajoitus maan parlamentille.
Sijainti aivan Eduskuntatalon ja Pikkuparlamentin rakennuksen vieressä oli sinänsä ihanteellinen.
Esimerkiksi istuntosaliksi muunnetun konserttisalin akustiikka ei kuitenkaan oikein sopinut edustajien debatteihin.
Kokonaisen vuosikymmenen eri vaiheineen kestänyt eduskunnan peruskorjaus oli mammuttimainen urakka, jolle tuli hintaa kaikkiaan 272 miljoonaa euroa. Varsinaisen Eduskuntatalon remontiin upposi noin 125 miljoonaa.
Istuntosalin näkyvin muutos on Wäinö Aaltosen alkuperäisten Työ ja tulevaisuus -sarjan kullattujen kipsiveistosten paluu salin seinäkomeroihin. Vuodesta 1969 salissa olleet pronssiveistokset sijoitetaan muualle talon tiloihin.
Myös erikoisilla sokeriruokolevyillä päällystetyn sisäkaton vauriot on korjattu. Suomalaisarkkitehtien kontakteilla löytyi Australiasta firma, jonka viimeisen valmistaman levyerän eduskunta osti.
Alkuperäiset levyt arkkitehti J.S. Sirén oli hankkinut ilmeisesti Yhdysvalloista.
Mistä eduskunnan evakkoaika sitten jälkikäteen muistetaan?
Ehkä ainakin viimeisten viikkojen uutispommistaan, perussuomalaisten puoluehajaannuksesta. Kesäkuun dramaattiset hetket eduskunnan kirjaston tiloissa tallentuivat suoraan maan poliittiseen historiaan.
Nykyinen hallitus koki lyhyen mutta vakavan kriisin myös alkutaipaleellaan marraskuussa 2015, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) turhautui vääntöön sote-uudistuksesta kokoomuksen kanssa.
Sote valinnanvapausmalleineen osoittautui niin isoksi ja hankalaksi urakaksi, että se oli pakattava vielä kesäkuussa muuttokuormaan perustuslakivaliokunnan evästyksin. Käsittely jatkuu syyskaudella.
Vielä Eduskuntatalon mennessä remonttiin maan talous oli rapakunnossa, mutta evakkoajan jälkipuolella kasvu lähti vauhtiin. Hyvien talousuutisten vuosi luo positiivista ilmapiiriä myös eduskunnan omille 100-vuotisjuhlallisuuksille.
Kaksi ja puoli vuotta on politiikassa pieni ikuisuus, ja muutoksia eduskunnan ja hallituksen kokoonpanoon on tullut.
Keväällä 2015 valituista edustajista eduskunnan ovat ehtineet jättää jo Alexander Stubb (kok.), Olli Rehn (kesk.), Hanna Mäntylä (ps./uv.), Carl Haglund (r.) ja Nasima Razmyar (sd.). Heidät ovat korvanneet Pia Kauma (kok.), Pekka Puska (kesk.), Matti Torvinen (uv.), Veronica Rehn-Kivi (r.) ja Pilvi Torsti (sd.).
Sipilän hallituksen alkuperäisestä kokoonpanosta ovat poistuneet Stubb, Rehn, Mäntylä, Lenita Toivakka (kok.) ja Juha Rehula (kesk.).Ministerien määrää lisättiin kolmella viime keväänä ja salkkujakoa muutettiin.
Tilalle ovat tulleet Paula Risikko (kok.), Kai Mykkänen (kok.) Mika Lintilä (kesk.), Pirkko Mattila (ps./uv.), Annika Saarikko (kesk.), Jari Leppä (kesk.), Antti Häkkänen (kok.) ja Sampo Terho (ps./uv.).
Puolueissakin puhaltavat uudet tuulet. Kevään 2015 vaalien puoluejohtajista ovat vallassa enää Sipilä ja SDP:n Antti Rinne.
Myös eduskunnan virkamieskunnassa päättyi yksi aikakausi, kun pitkäaikainen pääsihteeri Seppo Tiitinen jäi eläkkeelle. Seuraajaksi valittiin Maija-Leena Paavola, joka on tehtävässään ensimmäinen nainen.
Puhemieskolmikkoon on matkan varrella tullut yksi muutos, kun Arto Satonen (kok.) korvasi ministeriksi siirtyneen Risikon.
Eduskunnan syksyn ensimmäinen täysistunto pidetään 5. syyskuuta.
Lokakuussa eduskunta juhlistaa itsenäisyyttä Väinö Linnan henkisen perinnön parissa, ensin matkustamalla katsomaan Lahden Kaupunginteatterin Täällä Pohjantähden alla – tulkintaa ja paria viikkoa myöhemmin tutustumalla Aku Louhimiehen uusfilmatisointiin Tuntemattomasta sotilaasta.
Avoimien ovien päiviä järjestetään 14.-15 lokakuuta ja 18.-19. marraskuuta. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunto järjestetään itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta.