Taidealan toimijat vaativat vaikenemisen kulttuurin murtamista – lähes tuhat allekirjoitti häirintävetoomuksen
Lähes tuhat kulttuuriammattilaista vaati perjantaina julkaistussa vetoomuksessa seksuaalisen häirinnän lopettamista. Vetoomuksen julkaisivat Helsingin Sanomat ja Svenska Yle.
Allekirjoittaneiden joukossa on elokuva-, tv-, teatteri-, ooppera-, sirkus- ja tanssialan työntekijöitä. Joukossa on niin opiskelijoita, oppilaitosten työntekijöitä kuin nimekkäitä taiteilijoitakin.
Vetoomuksen tekijät keräsivät myös yli 40 nimetöntä tapauskertomusta, joissa kerrotaan alalla työskentelevien kokemasta rankastakin seksuaalisesta häirinnästä.
#kulissientakana-kampanjalla muun muassa salaisissa Facebook-ryhmissä kerättyjen kertomusten perusteella häirintää tapahtuu alalla paljon.
Häirintää kokevat ammattilaisten lisäksi myös alaikäiset, opiskelijat ja alan harrastajat, ja kertomuksissa puhutaan jopa raiskauksista. Ahdistelija on kertomuksissa usein miesohjaaja, -tuottaja tai -kollega.
Vetoomuksessa vaaditaan, että alan vallankäyttäjät toimivat aktiivisesti seksuaalisen häirinnän mahdollistavien rakenteiden ja työilmapiirin muuttamiseksi.
– Me allekirjoittaneet vaadimme nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle ja vaadimme, että valta-asemissa olevat henkilöt ottavat ongelman vakavasti, vetoomuksessa sanotaan.
Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) pitää hyvänä, että häirintää kokeneet taiteilijat ovat aktivoituneet kamppailemaan sitä vastaan.
– On hätkähdyttävää, että ongelma on ollut esittävien taiteiden saralla näin laajaa. Jokainen häirintätapaus alalla kuin alalla on tietysti liikaa, mutta erityisen vastenmielistä häirintä on kulttuurialalla, jonka tulisi edistää sivistystä, Terho sanoi STT:lle.
– Uskon, että tällä on myönteinen vaikutus, että on näin laajasti lähdetty liikkeelle hyvän asian puolesta.
Terhon mukaan hallituksessa ei tällä hetkellä ole vireillä erityisiä toimia seksuaalisen häirinnän suhteen.
– Lainsäädäntö asiaa koskien on olemassa, ja sen mukaan kaikenlainen häirintä on yksiselitteisesti kiellettyä ja laitonta. Valvonta asiassa kuuluu ensisijaisesti työpaikoille.