Suomalaista sianlihaa entistä enemmän Kiinaan – yhteinen valvontajärjestelmä tuotantolaitosten apuna
Suomen ja Kiinan Kansantasavallan yhteistyö kaupan saralla tehostuu sianlihan viennin osalta merkittävästi.
Vientiä edesauttaa yhteinen sähköinen järjestelmä, jonne tallennetaan vientilaitoksia koskevat valvontatiedot. Järjestelmä on ensimmäinen laatuaan.
Sähköiseen järjestelmään tallennetaan jo sianlihaa Kiinaan vievän Atrian Nurmon laitoksen lisäksi HK Scanin Forssan tuotantolaitosta koskevat tiedot.
Nyt allekirjoitetussa sopimuksessa molempien maiden viranomaiset suosittelevat Forssan laitoksen lisäämistä hyväksyttyjen vientilaitosten listalle.
Sianlihan viennissä tullaan myös siirtymään sähköiseen vientitodistusjärjestelmään.
– Olen ylpeä Evirassa tehdystä työstä yhteisten sähköisten järjestelmien kehittämiseksi Kiinan viranomaisten kanssa.
– Panostamalla digitalisaatioon edistämme samalla suomalaisten elintarvikkeiden vientiä, iloitsee maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) valtioneuvoston kanslian tiedotteessa.
Viennin avaamista Suomesta Kiinaan on valmisteltu viranomaisten kanssa pitkään.
– Suomelle on ollut suuri kunnia olla aivan ensimmäisten maiden joukossa kehittämässä näitä järjestelmiä Kiinan viranomaisten kanssa, kertoo vienninedistämismatkalta palannut maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Euroopan johtaviin lihataloihin kuuluva HKScan valmistelee sianlihan viennin käynnistämistä Kiinaan vuoden 2018 ensimmäisen puoliskon aikana.
Viennin mahdollistuminen on toimitusjohtaja Jari Latvasen mukaan osoitus suomalaisten perhetilojen tuottaman ruuan kysynnän kasvusta.
– Suomalaisilla perhetiloilla tehdään maailmanluokan työtä ja tätä tarinaa meillä on ilo kertoa eteenpäin myös kansainvälisesti. Laatu ja vastuullisuus aina tilalta haarukkaan saakka tarjoavat mahdollisuuden rakentaa kilpailuetua ja kasvattaa sen myötä lisäarvotuotteiden vientiä merkittävällä markkinalla, Latvala toteaa.
Tavoitteena on myydä ensimmäisenä vuotena 3000 tonnia sianlihaa Kiinaan ja kolminkertaistaa volyymi vuoteen 2020 mennessä.
– Sianlihan lisäksi HKScan tavoittelee pitkällä tähtäimellä myös muiden lihalajien, kuten siipikarjanlihan myynnin aloittamista. Yhtiön tavoitteena on avata vientiä Kiinaan myös muilta konsernin kotimarkkinoilta, toimitusjohtaja kaavailee.