Sipilä: EU tarvitsee kansalaisten luottamuksen – Suuri suurissa, pieni pienissä asioissa
Euroopan unionin on oltava suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi eduskunnan täysistunnossa perjantaina.
– Koen, että tällaisessa saranakohdassa piilee myös aina mahdollisuus parantaa omaa toimintaa. Niin nytkin.
Kesälomalta eduskuntaan palanneen eduskunnan täysistunnon asiana on Britannian kansanäänestyksen tulos ja ero Euroopan unionista, virallisemmin pääministerin ilmoitus Yhdistyneen Kuningaskunnan kansanäänestyksen johdosta
Pääministeri totesi, että hallitusohjelmankin mukaisesti unionia on uudistettava ja sen toimintaa parannettava, mutta hallitus ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena.
– On tärkeää, että keskitymme olennaiseen, toimeenpanemme päätöksiä ja puramme byrokratiaa. Jäsenmaiden on noudatettava yhdessä sovittuja sääntöjä.
Sipilän mukaan tarvitaan vähemmän mutta parempaa sääntelyä, sisämarkkinoiden syventämistä ja vapaakaupan edistämistä.
EU tarttuu Sipilän mukaan liikaa lillukanvarsiin. Hän muistutti, että mikäli ihmisellä on epöoikeudenmukaisuuden kokemus, sitä ei voi vähätellä.
Sipilä totesi, että unionin toimintakyky tarvitsee taakseen kansalaisten luottamuksen.
Kansalaiset eri puolilla Eurooppaa ovat olleet pettyneitä unionin kykyyn vastata ongelmiin, ja poliittinen kulttuuri kaipaa ravistelua.
– Syyllisiä haetaan liian usein Brysselistä, vaikka kysymys on itse aiheutetuista ongelmista, Sipilä huomautti.
Vaikka Suomelle tärkeän talous- ja turvallisuuskumppanin, Britannian, kansanäänestyksen tulos on pettymys, on selvää, että sitä kunnioitetaan, Sipilä korosti.
Virallista eroilmoitusta odotetaan niin nopeasti kuin mahdollista, eikä sitä ennen neuvotteluja erosta käynnistetä.
Sipilä toivoi, että epävarmuuden aika on mahdollisimman lyhyt. Hän arveli eroneuvottelujen kestävän pari vuotta.
Eroon asti Britannia on unionin täysivaltainen jäsenvaltio oikeuksineen ja velvollisuuksineen.
Suomelle unionin jäsenyys oli poliittinen valinta, jolla sidoimme itsemme entistä vahvemmin läntiseen arvoyhteisöön.
Juha Sipilä
Sipilä kertasi, että unioni syntyi sodan raunioille turvatakseen vapautta ja rauhaa Eurooppaan. Eurooppa ei saa unohtaa historiaansa.
– Suomelle unionin jäsenyys oli poliittinen valinta, jolla sidoimme itsemme entistä vahvemmin läntiseen arvoyhteisöön. Euroopan unionin tärkein tehtävä on rauhan, turvallisuuden, vaurauden ja oikeusvaltion turvaaminen maanosassamme. Tarve hoitaa näitä perustehtäviä ei ole muuttunut mihinkään.
EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on ollut tähän saakka ennen kaikkea kriisinhallintaa maailman kriisipesäkkeissä.
– Nyt huomiota on kiinnitettävä entistä enemmän eurooppalaisten turvallisuudentunteen vahvistamiseen. Jatkossa yhteistyötä on lisättävä muun muassa sotilaallisten voimavarojen kehittämisessä, puolustusteollisuudessa ja -tutkimuksessa sekä hybdriuhkiin varautumisessa, pääministeri linjasi.
Pääkuva vaihdettu kello 13.15.