Keskustan Kaikkonen: Muutoksessa piilee mahdollisuus
Kun Euroopan unioni on nyt menettämässä yhden tärkeän jäsenensä, sillä on peiliin katsomisen paikka, mutta myös uudistumisen mahdollisuus, kansanedustaja Antti Kaikkonen tiivisti eduskunnan täysistunnossa perjantaina.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja käytti eduskunnan brexit-keskustelussa keskustan ryhmäpuheenvuoron.
– Asia on nähtävä niin, että muutoksessa piilee mahdollisuus. Britannian eron ei saa antaa halvaannuttaa EU:ta, vaan nyt jos koskaan unionin on uskallettava uudistua ja keskityttävä oleelliseen.
– Tämä kaikki on tehtävä kansalaisia herkällä korvalla kuunnellen, niin Suomessa kuin muuallakin, Kaikkonen korosti.
Uudistustyössä on keskustan mukaan keskityttävä kolmeen asiaan.
– Ensinnäkin on löydettävä ne ratkaisut, joille tulevat yhteistyöjärjestelyt Ison-Britannian kanssa rakentuvat. Joudumme neuvottelemaan suhteemme uudelleen.
Tulevassa brittiyhteistyössä tärkeitä asioita Kaikkosen mukaan ovat esimerkiksi vapaakaupan jatkuminen ilman tullia ja viisumivapauden säilyminen.
– On myös tärkeää, että EU ja Iso-Britannia pystyvät eroprosessin jälkeenkin hyvään yhteistyöhön Eurooppaa koettelevien turvallisuuteen ja ulkopolitiikkaan liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi.
Toiseksi on Kaikkosen mukaan katsottava, mitä Suomessa voimme tehdä kansallisesti yhteiskunnan vakauden ja yhtenäisyyden edistämiseksi.
– Kuten Britanniassa, myös meillä kritiikki suuntautuu helposti EU:hun, vaikka todellisuudessa negatiivisen muutoksen taustalla olisivat usein muut syyt. Ei Brysseliä kannata aivan kaikesta syyttää.
Kaikkonen muistutti, että EU on ollut keskeinen keino vastata globalisaation ja digitalisaation tuomiin muutoksiin työmarkkinoilla ja elinkeinoelämässä.
– Kansallisesti meidän on uudistuksilla huolehdittava entistä paremmin siitä, että turhautumista näiden ilmiöiden edessä ei tapahdu, vaan kilpailukykymme paranee ja työpaikkoja syntyy.
– Kun omat asiamme taloutta myöten ovat kunnossa, voimme pitää kaikki suomalaiset mukana, lisätä hyvinvointia ja kestää ulkoiset paineet, Kaikkonen lisäsi.
Kolmanneksi Kaikkonen nosti turhan byrokratian karsimisen ”kaksin käsin”.
– Toimeenpanoa on tehostettava ja hallinnollista taakkaa kevennettävä. Avoimuutta pitää lisätä. Keskusta korostaa läheisyysperiaatetta kehittämisen lähtökohtana.
Kaikkonen korosti ponnisteluja EU:n toimintakyvyn takaamiseksi varsinkin rauhaan, turvallisuuteen, kestävään kehitykseen ja talouteen liittyvissä ydintehtävissä.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä Suomen tulee edistää neuvotteluratkaisua, joka säilyttää mahdollisimman paljon Britannian nykyisestä Eurooppa-suhteesta.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä edellyttää, että Suomi ottaa aktiivisen roolin järkiperäisen ja ratkaisuja hakevan linjan unionin kehittämisessä.
Ryhmän puheenvuoron käyttänyt kansanedustaja Anne-Mari Virolainen huomautti, että Britannialla ei voi olla pääsyä yhteismarkkinoille ilman esimerkiksi ihmisten vapaata liikkuvuutta.
– Yhteismarkkinoille pääsy on taloudellinen etu, josta Britannian aikanaan mahdollisesti erottuaan tulee maksaa Norjan ja Sveitsin tavoin osallistumalla unionin rahoitukseen.
Virolainen muistutti, että EU ei ole vain talousliitto.
– Se on maailmankaupan suurvalta, mutta myös kehitysyhteistyön ja ihmisoikeuksien edistämisen suurvalta. Edistämällä yksilön oikeuksia ja vapautta, vapaakauppaa sekä toimimalla demokratian, oikeusvaltion ja tasa-arvon puolesta EU ja Suomi osana sitä ovat edistämässä rauhaa ja hyvinvointia kaikkialla maailmassa.
Virolainen huomautti, että unioni on kehittynyt kriisien kautta.
– Erityisesti tällaisina vaikeina aikoina arvoon nousevat ne, jotka pystyvät pitämään pään kylmänä, eivät menetä arviointikykyään eivätkä lähde hullutuksiin mukaan.