Sipilä: EU-päätösten toimeenpano ollut riittämätöntä

Pakolaiskriisi

EU:n päätösten toimeenpano on ollut riittämätöntä muuttovirran hallitsemiseksi, arvioi pääministeri Juha Sipilä torstaina Maltalla.

EU-maiden valtion- tai hallitusten päämiesten epävirallinen kokous korosti tarvetta sopia Turkin kanssa yhteisestä toimintasuunnitelmasta muuttovirran hallitsemiseksi.

Päämieskokous järjestettiin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin kutsusta heti Euroopan ja Afrikan maiden huippukokouksen jälkeen.

Kokous kiirehti EU:n aiemmin tekemien päätösten nopeaa toimeenpanoa.

– Toimeenpano on ollut tähän mennessä riittämätöntä. On erittäin tärkeää saada hotspot-keskukset toimimaan marraskuun aikana, pääministeri Juha Sipilä totesi.

Sipilä korosti, että Dublin-järjestelmä ei toimi tällä hetkellä riittävän tehokkaasti.

– Meidän on varauduttava arvioimaan sitä uudelleen. Etenkin meidän pitää miettiä uudelleen taakanjakoa.

Sipilän mukaan tilanne on uusi , kun EU:n sisäisten siirtojen kohdemaa Ruotsi on pyytänyt sinne tulevien turvapaikanhakijoiden sijoittamista toisiin EU-maihin.

– Ymmärrämme Ruotsin poikkeuksellisen toimen ottaa tilapäisesti rajatarkastukset käyttöön, Sipilä sanoi.

Pääministeri korosti myös tarvetta varautua tehokkaammin tulevaan.

– Tilanne muuttuu nopeasti. Tarvitsemme EU:lta parempaa tilannekuvaa ja selkeämpiä toimintavaihtoehtoja, jotta voimme selvitä näistä haasteista yhdessä.

EU-maat ja Turkki järjestävät yhteisen huippukokouksen mahdollisimman pian.

Turkki on tärkein maahantuloreitti Eurooppaan.

YK:n pakolaisapujärjestö UNHCR:n arvion mukaan Turkista Kreikkaan on tullut tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä yli 600 000 ihmistä.