Siirtymä teräväpiirtolähetyksiin lähestyy – kuluttajan täytyy varmistaa televisionsa yhteensopivuus itse
Suomi siirtyy ensi vuonna televisiolähetyksissä kokonaan teräväpiirtoaikaan, kertoo langattomien viestintäverkkojen verkko-operaattori Digita.
Vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään jatkossa ainoastaan teräväpiirtolaadulla eli niin kutsutulla HD-laadulla. Perustasoista kuvanlaatua tarjoavat SD-lähetykset päättyvät ensi vuonna kokonaan.
Kuluttajan täytyy varmistaa televisionsa HD-yhteensopivuus itse.
Jos televisio ei tue HD-lähetyksiä, se pitää vaihtaa. Eri arvioiden mukaan Suomessa on yhteensä noin 170 000–230 000 televisiovastaanotinta, jotka pitää vaihtaa ennen HD-aikaan siirtymistä, kertoo Digitan tv-liiketoiminnan johtaja Tom Jungell.
Jungellin mukaan kaupoissa tällä hetkellä myytävänä olevat mallit ovat lähtökohtaisesti HD-yhteensopivia, eivät välttämättä kuitenkaan kaikki.
Siirtymä HD-lähetyksiin koskettaa niin antenni- kuin kaapelitalouksiakin.
– Sillä ei ole väliä, mistä signaali tulee. Jos tv ei tue HD-signaalia, silloin lähetykset loppuvat vaiheittain ensi vuonna eli maaliskuun ja kesäkuun lopussa, Jungell sanoo.
Perustasoiset SD-lähetykset päättyvät Ylellä 31. maaliskuuta 2025 ja muilla Suomen kanavilla 30. kesäkuuta.
Kuluttaja voi myös tarkistaa laitteensa HD-yhteensopivuuden esimerkiksi verkkosivulta testatutlaitteet.fi, Jungell vinkkaa.
Vaikka asuisikin taloyhtiössä, television HD-yhteensopivuuden tarkistaminen on silti kuluttajan vastuulla. Jungellin mukaan taloyhtiön vastuulla sen sijaan on huolehtia siitä, että taloyhtiön antenniin tehdään tarvittavat suuntaukset ja muut muutokset ajoissa.
Jo tämän vuoden puolella tulee voimaan antenni-tv-verkon kuluttajia koskeva muutos, kun sen kanavapaikat vaihtuvat 19. marraskuuta. Kaapeli-tv-verkossa vastaava muutos tehtiin jo vuonna 2021.
– Jos taloudessa on TV, joka ei pysty vastaanottamaan HD-signaalia, niin silloin kun tekee kanavahaun, niin kanavia näkyy kanavapaikalta 21 eteenpäin, mutta kanavapaikat 1–20 ei näytä mitään, Jungell kertoo.
Osa televisioista on Jungellin mukaan sellaisia, jotka osaavat hakea kanavat itse uudestaan. Toiset televisiomallit taas eivät tee muutosta automaattisesti, vaan kuluttajan pitää tehdä kanavahaku uudestaan itse.