Rinne kauppasodasta: Tilanne on karkaamassa käsistä, Euroopan on otettava johtajuutta

Kauppasota

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) kommentoi hallitusneuvottelujen tauolla Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan tilannetta.

– Tämä on vaarallinen tilanne kaupan näkökulmasta. Euroopan täytyy nyt ottaa sellaista johtajuutta, jolla saadaan sääntöperustainen maailma myös vapaakaupan suhteen vahvistumaan. Tässä on tilanne karkaamassa käsistä, jos tällä tavalla Yhdysvallat-Kiina -akselilla toimitaan, Rinne sanoi.

Yhdysvaltalaisviestimien mukaan presidentti Donald Trumpin uhkaamat tullikorotukset ovat tulleet aamulla voimaan. Asiasta uutisoi muun muassa Wall Street Journal.

Tulleja korotetaan 10 prosentista 25 prosenttiin, ja ne kohdistuvat muun muassa kulutustavaroihin kuten elektroniikkaan ja leluihin. Tullien alaisen tuonnin arvo on 200 miljardia dollaria.

Rinteen mukaan nyt täytyy ottaa viisaan järki käteen ja miettiä, millä tavalla pystytään välttämään kauppasodan leviäminen Yhdysvaltain ja Euroopan väliseksi.

– Tässä ovat nyt hyvät neuvot kalliit ja eurooppalaisten on otettava johtajuutta näissä asioissa.

Hallitusneuvotteluihin tilanne ei Rinteen mukaan suoraan vaikuta, mutta hän sanoo sen vaikuttavan siihen, miten Suomi tulee hoitamaan EU-puheenjohtajuuskauttaan.

Kiina on jo uhannut vastatoimilla. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvottelut Washingtonissa päättyivät torstaina ilman ratkaisua. Neuvottelut jatkuvat sovitusti perjantaina.