Rinne: Finanssipolitiikan viritys noudattaa kansainvälistä trendiä – ”Vastasyklinen politiikka on erittäin tärkeä elementti”

Ilkka Kanerva turhautui hallitusohjelmakeskustelun sekavuuteen
Hallitusohjelma

Oppositio valitteli hallitusohjelman taloudellisen pohjan hataruutta jälleen, kun eduskunta jatkoi keskustelua Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmasta.

Rinne vakuutti, että hallituksen talouspolitiikan alla on kovaa maata. Hän muistutti jälleen, että elokuussa 2020 arvioidaan, kuinka pitkälle työllisyystoimia on pystytty toteuttamaan.

– Ja silloin määritellään se, miten arvioidaan näitä pysyviä menolisäyksiä, joita on toteutumassa sen varaan, mitä työllisyyskehitys tulee osoittamaan tulevaisuudessa, Rinne painotti.

Rinne kehotti hallituksen talouslinjauksia arvostellutta kokoomusta tutustumaan myös kansainväliseen keskusteluun aiheesta.

– Tämän hallituksen perusfinanssipolitiikan viritys on täsmälleen sitä, mitä kansainvälisesti tällä hetkellä vahvasti viedään eteenpäin talouspolitiikan keskusteluissa. Vastasyklinen politiikka on erittäin tärkeä elementti.

Vastasyklisyys tarkoittaa keynesiläisessä talousajattelussa sitä, että huonoina aikoina taloutta elvytetään ja korkeasuhdanteessa talouden ylikuumenemista torjutaan kiristämällä finanssipolitiikkaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ostanut Rinteen näkemystä talouspolitiikan vastasyklisyydestä.

– Nythän sen mukaisesti, jos mennään keynesiläisittäin, pitäisi vielä säästää. Edelleenkin talous kasvaa. Te teette puoli-keynesiläistä, koska nyt on varaa, ja sitten kun laskee, niin silloin te sanotte, että pitää elvyttää. Ei toimi.

Orpon mukaan Rinteen puheet 60 000 uudesta työllisestä johtavat harhaan, sillä todellisuudessa hallitusohjelma perustuu 100 000 uudelle työlliselle,

– Minun lukemiseni perusteella se pohjaura on plus 40 000, ja hallitusohjelma tavoittelee 60 000:n lisäystä siihen. Toisin sanoen, se uusien työllisten määrä, jolle tämä talousohjelma on rakennettu, on plus 100 000 työllistä. Se on valtava määrä, Orpo päivitteli.

Orpon mukaan Suomen Pankin ennusteestakin voi nähdä, että talouskasvu ei ole niin nopeaa kuin vielä valtiovarainministeriön pohjissa.

– Se tarkoittaa, että teidän pitää saada aikaan yli 100 000 — luultavasti reilusti yli 100 000 — uutta työpaikkaa. Tämä on mahdoton edelleenkin, tämä talous- ja työllisyyspolitiikan perusta.

Hallitus ja oppositio kiistelivät myös perhevapaiden toteuttamismallista ja rahoituksesta.

Rinne huomautti, että EU-direktiivi edellyttää, että äideille on lähtökohtaisesti määrätty viisi kuukautta perhevapaata.

– Hallituksen kotimainen tahtotila on se, että myös miehille tulee viisi kuukautta vapaata, mutta me haluamme kunnioittaa kolmikantaista valmistelua tämän asian suhteen.

Rinteen mukaan hallitus odottaa nyt, etteä kolmikantainen valmistelu tuottaa perhevapaajärjestelmään direktiivien mukaisen mallin.

Eduskunnan kokenein kansanedustaja ja entinen varapuhemies Ilkka Kanerva (kok.) puuttui keskustelun rönsyilyyn laidasta laitaan.

– Ongelma on se, että tässä käydään maan ja taivaan välillä kaikki mahdolliset asiat läpi. Jos minä ottaisin tähän nyt ulkopolitiikan, turvallisuuspolitiikan, niin se tuntuisi oudolta.

Kanerva kysyi istuntoa johtaneelta varapuhemies Juho Eerolalta (ps.), mikä estäisi keskustelemista teemoittain, jolloin ministeritkin voisivat osallistua keskusteluun paremmin

– Tämä on huomattavan huono keskustelukulttuurin malli, jota me tässä tänään noudatamme, ja toivoisin, että herra puhemies ottaisi vakavasti sen asian, miten tässä päästäisiin jäntevämpään keskustelukulttuuriin.

Eerola arveli, että asia otettaneen keskusteluun istuntotyötä johtavassa puhemiesneuvostossa.