Rinne eronsa syistä: En halunnut vaarantaa hallitusohjelman tavoitteiden toteutumista

Antti Rinne jatkaa SDP:n puheenjohtajana kesään saakka. Hän ilmoitti myös pohtivansa jatkokautta demarien johdossa.
Hallituskriisi

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) piti vastata iltapäivällä eduskunnassa opposition välikysymykseen Posti-sotkusta.

Toisin kuitenkin kävi, sillä poliittista historiaa piti tehdä ensin.

Hieman kello 13 jälkeen Rinne saapui toimittajien eteen Valtioneuvoston linnassa jo entisenä pääministerinä. Hetkeä aiemmin hän oli jättänyt Mäntyniemessä oman ja hallituksensa eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle.

– Tulin siihen johtopäätökseen, että jos minun pääministerinä olo vaarantaa hallitusohjelman toteuttamisen, olen valmis astumaan sivuun, Rinne selvitti tyynesti.

Rinne sanoi, ettei mikään hallituspuolue missään vaiheessa ennen viime viikon perjantaita osoittanut epäluottamusta pääministeriä kohtaan. Sitten Posti-jupakka kuumeni.

– Ja siinä käsi pystyyn, kyllä on virheitä tullut tehtyä sen asian suhteen varmaan monien ihmisten toimesta.

Rinne arvioi omaksi isoimmaksi virheekseen luottamisen pelkästään siihen, kuinka asiat on hänelle esitetty.

Rinne korosti, että häneen kohdistuva epäluottamus tuli pelkästään keskustan suunnalta. Muilta kolmelta hallituskumppanilta ja omalta puolueeltaan SDP:ltä hän katsoi saaneensa tukea koko hallituskriisin ajan.

Rinne sanoi saaneensa tänään keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kurviselta sähköpostin, jossa on täsmennetty sitä, mistä keskustan näkökulmasta asiassa on kyse.

– Siinä todetaan jotenkin siihen tapaan, että kokonaisharkinnan perusteella luottamusta pääministeriin ei ole olemassa siihen liittyen, miten hallituksen toimintakyky ja luottamus toimii tulevaisuudessa. Siinä oli joku kolmas tekijä, jota en nyt muista tällä hetkellä.

Rinne arveli, että päähallituspuolueiden keskinäisen luottamuksen palauttamisessa on työtä. Hän arvioi että ”jonkinlainen rupi” tapahtuneesta jää.

– Mutta eiköhän tuo parane pian, pistetään salvaa päälle.

Rinne kuvaili muutamaa pääministerikuukauttaan todella mielenkiintoiseksi ajaksi. Hän sanoi koko tähänastisen uransa ajan pyrkineensä vaikuttamaan omien arvojensa pohjalta suomalaisten paremman huomisen eteen.

– Kysymys ei ole niinkään siitä, että kuka, vaan että millä tavalla ja mihin suuntaan maata viedään, Rinne vakuutteli. Hän sanoi antavansa täyden tukensa seuraajalleen.

Rinne sanoi myös olleensa viime keväänä todella tyytyväinen hänen johdollaan syntyneensä viiden puolueen koalitioon.

Hallitusneuvotteluissa syntyi Rinteen mukaan tulevaisuusorientoitunut ohjelma, jolla suomalaisesta yhteiskunnasta kitketään eriarvoisuutta, vastataan isoon työllisyyshaasteeseen ja kyetään torjumaan ilmastonmuutosta.

Pääministerisuosikkiaan Rinne ei nimennyt. Hän kertoi jatkavansa SDP:n puheenjohtajana ensi kesään saakka ja harkitsevansa myös jatkokautta tässä tehtävässä.

Rinne kiisti olleensa erityisemmin liikuttunut pääministeriytensä päättymisestä.

– Minulla on vähän flunssa päällä, sen takia tämä saattaa kuulostaa tai näyttää siltä.

Rinne sanoi kokeneensa saaneensa aikaan melko paljon lyhyessä ajassa, eikä pelkästään pääministerin tehtävässä.

– Enkä minä ole siis mihinkään häipymässä. Aion jatkaa politiikassa tämän jälkeen, tämä ei ole mikään testamentti mihinkään suuntaan, hän päätti.