Reserviläisliitto vaatii paikallispataljoonien lisäämistä
Reserviläisliitto vaatii Puolustusvoimien sodan ajan vahvuuden kasvattamista lisäämällä paikallispataljoonien lukumäärää. Liiton puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Mikko Savola muistuttaa sodankuvan muutoksesta ja Ukrainan kahden vuoden takaisista tapahtumista, jolloin Venäjä valtasi Krimin laukaustakaan ampumatta.
– Alueelle ilmaantui vieraita joukkoja eikä kukaan tehnyt vastarintaa. Alueen varuskunnat motitettiin ja niissä palvelleet sotilaat siirrettiin myöhemmin linja-autokuljetuksilla pois niemimaalta, Savola sanoi lauantaina Järvenpään Reserviläiset ry:n 60-vuotisjuhlassa.
– Meidän pitää varmistaa, ettei meitä yllätetä housut kintuissa, vaan että kaikissa tilanteissa ja maamme joka kolkassa kykenemme vastaamaan kaikkiin mahdollisiin uhkakuviin ja tilanteisiin.
Se osoittaisi kaikkiin ilmansuuntiin sen, että me aiomme pitää itsenäisyydestämme kiinni ja tarvittaessa taistella sen puolesta kaikissa olosuhteissa.
Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola (kesk.)
Savolan mukaan vuoden 2014 jälkeiset tapahtumat ja sotilaallisen tilanteen kiristyminen myös Suomen lähialueilla edellyttävät vahvuuden nostamista.
Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus laskettiin vuoden 2012 puolustusselonteon myötä 230 000 henkilöön, joista yli 95 prosenttia on reserviläisiä.
Puolustusvoimien sodan ajan organisaatioon kuuluu nyt yli kymmenen eri puolilla maata toimivaa paikallispataljoonaa, jotka on pääosin koottu toiminta-alueensa hyvin tuntevista reserviläisistä. Näiden tehtävänä on kohteiden suojaaminen, joukkojen perustaminen ja viranomaisyhteistyö sekä sen varmistaminen, että Puolustusvoimien operatiivisten ja alueellisten joukkojen mobilisointi tarvittaessa myös onnistuu.
Savolan mukaan paikallispataljoonien lukumäärä ei ole riittävä muuttuneen sodankuvan ja hybridisodankäynnin uhan johdosta.
Savola näkee, että tehokkain, nopein ja edullisin tapa olisi kasvattaa paikallispataljoonien määrää esimerkiksi kaksinkertaiseksi nykytasosta.
Reserviläisliitto arvioi, että tämä tarkoittaisi Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen kasvattamista noin 270 000 henkilöön.
– Tämänkaltainen toimenpide olisi myös puolustuksemme uskottavuutta lisäävä signaali, joka varmasti noteerattaisiin maamme rajojen ulkopuolella. Se osoittaisi kaikkiin ilmansuuntiin sen, että me aiomme pitää itsenäisyydestämme kiinni ja tarvittaessa taistella sen puolesta kaikissa olosuhteissa. Se kertoisi, että täällä ammuttaisiin aina takaisin, Savola toteaa.