Puumala: Ylen journalismi ei ole jatkossakaan poliitikkojen päätettävissä

Yle

Eduskunta käy tänään lähetekeskustelun Yle-lain muuttamisesta. Ylen strategiasta päättäminen halutaan siirtää Ylen hallitukselta kansanedustajista koostuvalle hallintoneuvostolle.

Viikko sitten annettu lakiesitys herätti ihmetystä, koska Ylen journalistisesta riippumattomuudesta on käyty viime aikoina paljon keskustelua. Hallituksen esitys kuitenkin pohjautuu jo viime kesäkuussa työnsä päättäneen parlamentaarisen työryhmän linjaukseen.

Työryhmään kuulunut keskustan kansanedustaja Tuomo Puumala näkee, että muutoksessa on kyse kansanvallan vahvistamisesta.

– Julkisen palvelun tehtävästä käydään jatkuvasti keskustelua. Miten Yle vastaa muuttuvaan maailmaan, millaisia aluevaltauksia se tekee, kuinka vahvasti se on sähköisellä puolella, nuorten parissa ja maakunnissa? Näen viisautta siinä, että strategiset linjaukset ovat hallintoneuvoston käsissä.

Puumala korostaa, että Ylen journalistinen linja ei ole jatkossakaan poliitikkojen päätettävissä.

Parlamentaarisen työryhmän perussuomalaiset kansanedustajat Teuvo Hakkarainen ja Ritva Elomaa sanoivat viime viikolla STT:lle ajaneensa uudistusta, koska Ylen uutisointi nojaa liiaksi ”vihervassareiden” näkökulmiin.

Muiden puolueiden poliitikot ovat kiistäneet, että muutos oltaisiin tehty perussuomalaisten vaatimuksesta. Puumala ei muista, kuka poliittinen toimija asiaa olisi aivan ensimmäisenä kannattanut.

– Liekö sillä mitään väliä. Laajaa tukea asialle tosiaan oli, Puumala sanoo.

– Hallintoneuvostolle ei tietenkään jatkossakaan kuuluisi journalistinen linja tai ohjelmistovalinnat.

Puumala kertoo olevansa tyytyväinen myös siihen, että lakiin kirjoitettiin ensimmäistä kertaa Ylen velvoite palvella uusia maakuntia.

Opposition kritiikiltä Yle-lain kohdallakaan tuskin vältytään.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo ymmärtävänsä ihmetyksen ja huolen siitä, että Ylen strategiasta päättäminen siirretään poliitikoille.

– Tämä saattoi tosiaan olla virhe, kun ottaa huomioon, kuinka huonosti esimerkiksi hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet ymmärtävät oman roolinsa suhteessa Yleisradion journalistisen vapauteen ja riippumattomuuteen, Andersson kirjoittaa Facebookissa.