Putin vaatii kaasumaksuja ruplissa – suomalaisasiantuntija: "Vaikea nähdä ekonomistin silmin mitään järkeä"

Venäjä

Suomalainen asiantuntija ja kaasunostaja eivät näe pikaisia konkreettisia seurauksia Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilisestä vaatimuksesta, jonka mukaan ”vihamielisten” maiden pitäisi ryhtyä maksamaan maakaasusta ruplissa tästä päivästä alkaen.

Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen Gasumista kertoo, ettei yhtiön venäläinen vastapuoli ole ollut Gasumiin missään yhteydessä mahdollisista muutoksista.

–  Meillä on pitkäaikainen sopimus Gazprom Exportin kanssa euroissa ja sen mukaan toimimme. Tänään kaasu virtaa putkissa ihan normaalisti niin kuin ennekin, Väisänen sanoo.

Myös Gazprom viestitti perjantaina kaasutoimitusten jatkuvat Eurooppaan normaalisti, kertoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Suomen Pankin vanhemman neuvonantajan Laura Solangon mukaan Putinin vaatimuksessa on vaikea nähdä ekonomistin silmin mitään järkeä.

Solanko arveleekin, että kyseessä voi olla poliittisesti motivoitu operaatio, jonka tarkoituksena on luoda hämmennystä.

Solanko ei odota, että kaasun tulo Eurooppaan loppuisi tai että eurooppalaiset ostajat ryhtyisivät avaamaa venäläispankkeihin ruplatilejä.

–  En usko, että kumpaakaan tapahtuu. Minusta tässä on pikemminkin sellainen suuri sekaannus meneillään. Ei suomalainen tai italialainen yhtiö muuta laskutuskäytäntöään sen takia, että Kremlissä joku äijä sanoo jotain, Solanko sanoo.

Solangon mukaan Venäjän tavoitteista on vaikea saada tolkkua, koska kommentit tuntuvat vaihtelevan päivästä toiseen.

Putin uhkaisi eilen maakaasutoimitusten lakkaavan muun muassa EU-maihin, jos maksuja ei siirrytä tekemään ruplissa.

Uhkaus kuitenkin vaikutti hieman ontolta, sillä Putinin ukaasin mukaan ulkomaiset yhtiöt velvoitettaisiin avaamaan Gazprombank-pankkiin tili, jonne maksut tehtäisiin edelleen euroissa ja dollareissa. Valuutan vaihtamisesta rupliksi huolehtisi sitten venäläispankki.

Solangon mukaan onkin syytä tehdä ero laskutus- ja sopimusvaluutan välillä.

–  En näe semmoista tulevaisuutta, että kaasun hinnoittelu tapahtuisi ruplissa. Laskutusvaluutta on sitten eri asia, jos se muuttuu niin muuttukoon, Solanko sanoo.

Ruplan tekee ongelmalliseksi se, että kyseessä ei ole vapaasti vaihdettava valuutta eikä esimerkiksi Euroopan keskuspankki EKP noteeraa sitä.

Pitäisi siis sopia, millä kurssilla eurot tai dollarit vaihtuvat rupliksi, mutta se on Solangon mukaan toistaiseksi venäläisten ongelma.

Solanko arvioi, ettei Venäjä ylipäänsä ole kaasun myyjänä äärettömän vahvassa asemassa esittämään vaatimuksia. Venäjältä Eurooppaan johtavia putkia ei voi siirtää muualle, ja jos kaasun virta loppuun, niin ”sitten kukaan ei maksa mitään yhtään mistään”.

–  Kremlissä tiedetään yhtä hyvin kuin meilläkin, että nyt on huhtikuu ja lämmityskausi pian ohi, Solanko lisää.