Puolustusselonteko lipsahti tammikuulle
Puolustusselonteon laadinnassa on otettu ylimääräinen mietintätauko Puolustusvoimien jättihankintojen takia.
Selonteon odotetaan valmistuvan tammikuun lopulla, kun hallitus aiemmin lupaili sitä jo joulukuulle.
Pienen viivytyksen syynä on, että hallitus haluaa hakea yhteisymmärrystä Puolustusvoimien suurhankinnoista kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut kaikki eduskuntapuolueet koolle joulukuussa keskustelemaan Hornetien korvaushankinnasta. Päätös useiden miljardien suuruisesta hankinnasta valmistellaan tällä hallituskaudella, mutta päätökset tehdään vasta ensi kaudella. Pöydällä on myös Merivoimien uusien taistelualusten hankinta, joka sekin ulottuu vaalikausien yli.
Puolustusministeriön suunnitteluyksikön johtaja Heikki Välivehmas kertoo, että juuri isot puolustushankinnat ovat keskeisin keskeneräinen asia puolustusselonteon valmistelussa.
– Kansantalouden näkymät eivät ole kaikkein kirkkaimmat, mikä nyt sitten harkituttaa, Välivehmas sanoo.
Ikääntyvien Hornetien tilalle aiotaan hankkia uusia hävittäjiä, joiden hankintahinnaksi arvioidaan 5–10 miljardia euroa. Uusien taistelualusten hankinta maksaisi puolestaan vähän yli miljardi euroa.
Kaikkien eduskunnassa olevien puolueiden välille ei ole aivan helppo löytää yhteisymmärrystä joulukuun tapaamisessa.
Puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi (vas.) sanoo, että vasemmistoliitto on kriittinen useamman tekijän suhteen. Kanta täsmentyy, kun selviää kuinka monta hävittäjää Suomi olisi hankkimassa, mihin hintaan ja mistä.
– On aivan selvä, että en ole sellaisen hankinnan takana, että 60–63 hävittäjää hankitaan Yhdysvalloista ja tämä on hintakehys. En minä ihan yksin näiden ajatusten kanssa ole, Mustajärvi sanoi.
Miljardi-investoinnin rahoittaminen budjetin ulkopuolisella erillisrahoituksella on Mustajärven mielestä sama kuin sulkisi silmänsä.
– Se on veronmaksajien rahaa, josta vastaamme aivan samalla tavalla kuin budjetin sisällä olevista vastuista.
Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) on tyytyväinen siitä, että Sipilä haluaa kuulla myös opposition näkemyksiä järkälemäisestä hankinnasta. Hänestä on perusteltua pitää kiinni Suomessa vuosikymmeniä olleesta tavasta hakea maanpuolustukseen liittyvistä kysymyksistä laaja parlamentaarinen hyväksyntä.
Kari ei halua ottaa vielä kantaa siihen, kuinka paljon hävittäjät saavat maksaa.
Puolustuspoliittinen selonteko on jatkoa hallituksen kesällä antamalle ulko- ja turvallisuuspoliittiselle selonteolle. Sen kiinnostavinta antia ovat juuri isot puolustushankinnat. Sen sijaan ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta on jo linjattu kesän utp-selonteossa.