Puhemies Vanhanen antoi porttikiellon vihreiden Suomelaa salakuvanneelle VKK-poliitikolle – "Ei siinä mikään selitys auta"

Eduskunta

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on päättänyt antaa porttikiellon eduskuntaan vihreiden kansanedustajaa Iiris Suomelaa eduskunnan kahvilassa salakuvanneelle Valta kuuluu kansalle -puolueen varapuheenjohtajalle Jarno Vähäkainulle.

Porttikielto on voimassa tämän vaalikauden loppuun. Porttikielto ei koske istunnon seuraamista täysistuntosalin lehterillä, kertoo eduskunta tiedotteessaan.

Puhemies Vanhanen sanoo STT:lle, että porttikiellon antaminen eduskuntaan on erittäin poikkeuksellinen toimenpide, eikä hän tiedä vastaavaa tapahtuneen aiemmin.

– Myös teko oli poikkeuksellinen, ja olisi ollut täysin väärin, jos siihen ei olisi reagoitu. Se kuva ja päivitys oli sopimaton. Jokainen, joka sen päivityksen on nähnyt, ymmärtää kyllä miksi (porttikielto annettiin), hän sanoo.

Vanhanen kertoo, ettei Vähäkainua kuultu, kun porttikiellosta päätettiin.

– Ei siinä mikään selitys auta.

Eduskunnan kahvilassa on ollut pitkään voimassa kuvaussääntö, joka mahdollistaa medialle yleiskuvan ottamisen tietyn ajanjakson aikana ennen istunnon alkua.

Vanhasen mukaan tämä sääntö on toiminut vuosia kohtuullisen hyvin, mutta nyt muutkin kansanedustajat ovat kertoneet joutuneensa yksilöön kohdistuneen kuvauksen kohteeksi. Siksi kuvaussääntöjä tullaan tarkastelemaan laajemminkin.

– Varmaan hyvä katsoa, että ovatko ne vanhat ohjeet kohdallaan, Vanhanen sanoo.

Salakuvauksen kohteeksi joutunut kansanedustaja Iiris Suomela kiitteli päätöstä tuoreeltaan tviiteissään.

– Iso kiitos puhemies Vanhaselle! Jos häirintään puututtaisiin aina näin jämäkästi, maailma olisi paljon parempi paikka, hän kirjoittaa.

Suomela kiittää myös sitä, että usea kollega puuttui häirintään jo ennen kuin hän itse oli edes huomannut kuvaa.

Hän huomauttaa, että 80 prosenttia tytöistä ja naisista on kohdannut seksuaalista häirintää, ja siksi tehokkaampaa puuttumista tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa.

”Porttikiellot” eduskuntaan ovat harvinaisia. Sellaisina on lähihistoriassa uutisoitu vain pari tapausta.

Syksyllä 2013 puhemies Eero Heinäluoma (sd.) antoi perustuslain 31. pykälän nojalla huomautuksen kansanedustaja James Hirvisaarelle, jonka vieraana ollut Seppo Lehto teki natsitervehdyksen istuntosalin lehterillä. Hirvisaari otti tilanteesta valokuvan.

Puhemiehen kanssa käydyn keskustelun jälkeen Hirvisaari pyysi tapahtunutta anteeksi, hyväksyi puhemiehen antaman huomautuksen ja sanoi tuomitsevansa natsismin. Eduskunnan tiedotteessa todettiin, että ”Seppo Lehto ei ole jatkossa tervetullut eduskuntaan.”

Syksyllä 1999 MTV3:n toimittajalta Jarkko Sipilältä evättiin pääsy eduskuntaan puhemies Riitta Uosukaisen (kok.) päätöksellä Sipilän tehtyä uutisen EU:n turvapaikkapolitiikasta suuresta valiokunnasta vuodettuja papereita hyödyntäen.

”Porttikieltona” uutisoidusta tapauksesta kanneltiin eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka ei kuitenkaan ottanut asiaa tutkittavakseen.

Oikeusasiamies katsoi, ettei hänen toimivaltansa riitä asiassa, koska eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen oli alistanut ratkaisun tosiallisesti puhemies Uosukaiselle. Myös eduskunnan puhemiesneuvosto hyväksyi päätöksen jälkikäteen.