Professori Hiilamo: Sotemaku-uudistuksen taapertaminen horjuttaa päätöksenteon uskottavuutta – ”Kaikilla peiliin katsomisen paikka”

Onko meillä rohkeutta hypätä, vaikka hyppäämme osittain tuntemattomaan, ministeri Annika Saarikko haastoi pohtimaan politiikka- ja toimintapäivillä.
Sote- ja maakuntauudistus

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa pitkään asiantuntijana toiminut sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo on huolissaan poliittisen järjestelmän päätöksentekokyvystä.

– Riippumatta siitä, miten uudistuksen lopulta käy, tässä on peiliin katsomisen paikka meillä kaikilla, Helsingin yliopiston professori huokaisi keskustan politiikka- ja toimintapäivillä.

Hiilamon mukaan sote-väännössä alkaa olla kyse koko päätöksentekojärjestelmän uskottavuudesta.

Hän muistutti, että suomalaisessa yhteiskunnassa on perinteisesti kyetty päättämään yhdessä jopa hyvin monimutkaisista asioista.

– Oma kokemukseni on, että päättäjät ovat kuunnelleet asiantuntijoiden näkemyksiä, mutta varsinaisia päätöksiä ei päästä tekemään. Esityksiä kirjoittavien virkamiesten turhautuminen on valtavaa, kun epävarmuus vain jatkuu ja jatkuu, Hiilamo kertoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) jäi pohtimaan Hiilamon puheenvuoron inspiroimana, poteeko päätöksentekojärjestelmä poikkeuksellista luottamuspulaa.

– Onko meillä rohkeutta hypätä, vaikka hyppäämme osittain tuntemattomaan? Tämä on tärkeää pohdintaa myös puolueen (keskustan) tulevaisuutta ajatellen, Saarikko painotti.

Ministeri teroitti, ettei sotea tehdä pelkästään tämän päivän palveluita silmällä pitäen.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tulee nimittäin olla myös 20 vuoden päästä yhtä hyvät, ellei jopa paremmat.

– Me olemme yhteisesti luvanneet pitää huolta ikääntyvästä kansanosasta, mutta huoltosuhteen heikkeneminen edellyttää järjestelmän uudistamista.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläistä (kesk.) harmittaa, että sote- ja maakuntakeskustelussa ei ole juuri sivuttu kansanvaltaisuuden periaatetta.

Ministerin mukaan uudistus kokoaisi ja selkiyttäisi hajanaista hallintoa.

– Tarkoituksena on koota yli 400 toimijan tehtävät 18 maakunnan harteille, Vehviläinen kiteytti.

Uudistuksen myötä Suomi seuraisi Vehviläisen mukaan muiden Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan verrokkimaiden esimerkkiä demokraattisen aluehallinnon perustamisessa.

Professori Hiilamo odottaa jännityksellä tulevien viikkojen käänteitä sote- ja maakuntaväännössä.

– Sote on älyttömän iso asia, mutta luulen, että tässä on kysymys sitäkin laajemmasta asiasta. Kyse on yhteiskunnan toimintakyvystä.

Hiilamon mukaan uudistuksen pitkittynyt valmistelu on luonut jännitteitä myös asiantuntijoiden keskuuteen.

Se on ajanut pohtimaan, miten asiantuntijatyötä voisi tehostaa nykyisestä.

– Jos uudistus kaatuu, voi sitä jälkiviisauden määrää – sitä en haluaisi olla näkemässä.