Poliisin paras työväline olisi luottamus

Ulkomaalaisvalvonta

Poliisin havaitsemien ulkomaalaisrikkomusten määrät eivät ole jatkaneet nousuaan vuoden 2013 jälkeen, selviää poliisin tilastosta.

Tilastoituja rikkomuksia oli viime vuonna noin 1 800.

On mahdollista, että turvapaikanhakijoiden suuri määrä nostaa lukuja, mutta se näkyy vasta viiveellä.

STT kysyi poliisitaustaisilta tai ulkomaalaisvalvontaa tuntevilta kansanedustajilta heidän näkemystään poliisin ulkomaalaisvalvonnasta.

Kansanedustaja, ylikonstaapeli Kari Kulmala (ps.) sanoo olevansa ”satavarma”, että etnistä profilointia tapahtuu, koska poliisin tulee keskittyä olennaiseen.

– Poliisilla on rajallinen määrä aikaa ja henkilöitä valvoa ulkomaalaisia.

Kansanedustaja Nasima Razmyar (sd.) muistuttaa, että poliisin tulee saada tehdä työtään mutta myös käyttäytyä ”herrasmiesmäisesti”.

– Poliisilla pitäisi olla erittäin hyvät suhteet eri etnisiin yhteisöihin olivatpa ne uskonnollisia tai vaikkapa nuorisoa. Se on poliisin paras työväline. Olisi todella tärkeää, että ihmiset luottavat voivansa mennä puhumaan poliisille.

Aiempi oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pitää tärkeänä, että ulkomaalaisvalvonnasta keskustellaan.

Hän kutsuu julkisuudessa ollutta Mustan Barbaarin tapausta ”hyväksi herätyskelloksi”.

– Näyttää siltä, että poliisi tarvitsee edelleen sisäistä koulutusta ja tiedotusta siitä, miten lakia pitäisi soveltaa ja miten ei.

Lainmuutoksen aikaan sisäministerinä toiminut Päivi Räsänen (kd.) muistuttaa, että laittomasti maassa oleskelevat ovat haavoittuvassa asemassa.

– Valitettavasti ei ole muita keinoja, joilla tätä laitonta maassa oleskelua pystytään valvomaan. Jos sitä ei valvota, johtaa se slummiutumiseen, mikä ei ole kenenkään etu. Se ei ole laittomasti täällä oleskelevien etu eikä suomalaisen yhteiskunnan etu.

Ulkomaalaispoliisissa työskennellyt Veera Ruoho (ps.) tunnistaa väärinkäsitysten mahdollisuudet.

– Poliisina tiedän, että aina löytyy ihmisiä, jotka ymmärtävät väärin sen, minkä poliisi tekee. Koska tunnen näitä ihmisiä, tiedän, että taustalla ei ole ihmisten kiusaamista tai ihmisten nöyryyttämistä.

Oikeustieteen koulutuksen saanut kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) sanoo, että poliisin tulee kunnioittaa perusoikeuksia.

– Järki sanoo, että jollain tavalla etninen profilointi on mukana, mutta lain henki on selvä: valvontatoimenpiteet pelkästään etnisen profiloinnin perusteella eivät ole perusteltuja. On oltava joku aihe epäillä.