Poliisi aloitti esitutkinnan Husin vuosia kestäneestä hankintasotkusta
Suomen suurin sairaanhoitopiiri ei ole edelleenkään päässyt eroon säännöstenvastaisista hankinnoistaan. Kokonaisuuteen perehtynyt poliisi on puolestaan päättänyt aloittaa tapauksessa esitutkinnan.
Sisäisen tarkastuksen toukokuussa valmistuneen raportin mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) on vuosina 2019–2021 tunnistettu yhteensä noin 300 säännöstenvastaista hankintaa. Tuoreimmat niistä on löydetty tänä vuonna, eikä kaikkia ole raportin mukaan vieläkään tunnistettu.
Alun perin Husin tavoitteena oli varmistua hankintojen lainmukaisuudesta tämän vuoden loppuun mennessä, mutta tästä aikataulusta ollaan sairaanhoitopiirin mukaan jäljessä. Nyt se on perustanut hankintojensa ohjaamista ja valvomista varten määräaikaisen johtajaviran.
– Hänen ainoana tavoitteenaan on huolehtia siitä, että kaikki asiat tehdään sen eteen, että homma korjaantuu, Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo STT:lle.
Uuden johtajan Leena Koposen tehtävänä on tehostaa vuonna 2019 alkanutta hankintojen korjausohjelmaa sekä kuroa umpeen koronaepidemian aiheuttamaa hankintavelkaa. Koposen toimikausi jatkuu vuoden 2022 loppuun.
Husin hankinnat ovat kiinnostaneet myös Helsingin poliisia. Tapaukseen liittyvä esiselvitys on nyt valmistunut, ja poliisi on aloittanut esitutkinnan, kertoo rikosylikomisario Lauri Huittinen Helsingin poliisin talousrikostutkinnasta.
Poliisi tutkii asiaa epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisena. Huittinen kertoo, että ketään yksittäistä henkilöä ei vielä tässä vaiheessa epäillä.
– Muutamasta viime vuodesta lähdemme liikkeelle. Sitä en osaa vielä sanoa, laajeneeko vai supistuuko se johonkin (ajanjaksoon).
Virassaan vuonna 2019 aloittanut toimitusjohtaja Tuominen kertoo, ettei poliisi ole asiassa ottanut yhteyttä häneen tai hänen tietääkseen kehenkään muuhun Husissa.
– En ole kuullut keneltäkään johtoryhmän jäseneltä mitään tuohon viittaavaa, Tuominen sanoo.
Niin ikään Tuomisen edeltäjä, kuntavaaleissa Turun pormestariksi ehdolla oleva kansanedustaja Aki Lindén (sd.) kertoo, ettei poliisi ole ollut yhteydessä häneen tapaukseen liittyen.
Rikosylikomisario Huittinen korostaa, että tutkinta on alkutekijöissään. Hän kuvailee esiselvitysmateriaalia laajaksi.
Husin hankintoihin liittyvät puutteet nousivat julkisuuteen kesällä 2019, kun STT uutisoi asiaan liittyvistä epäilyksistä.
Myöhemmin samana vuonna valmistuneen ulkoisen selvityksen mukaan Hus oli todennetusti jatkanut vanhoja sopimuksia ilman uutta kilpailutusta lähes 200 miljoonan euron edestä kahden vuosikymmenen aikana. Kokonaismäärää tai -arvoa oli sen mukaan mahdoton arvioida.
Raportti nosti esille myös sen, että tilausjärjestelmässä oli yli 6000 tilausoikeutta.
– Näin suuren tilaajajoukon valvonta keskitetysti ei ole mahdollista, raportissa todettiin.
Toimitusjohtaja Tuominen on vakuuttanut, että kilpailuttamatta jääneiden hankintojen osuus kaikista Husin hankinnoista on ollut vuodessa alle viisi prosenttia. Husin hankinnoissa yksi prosentti vastaa noin kymmentä miljoonaa euroa.
Hus on kertonut löytäneensä sekä ilman kilpailutusta jatkettuja sopimuksia että täysin kilpailuttamatta tehtyjä sopimuksia.