Perustuslakivaliokunta haluaa valtakunnansyyttäjän kannan ennen päätöstä – syyttäisikö kansanedustaja Mäenpäätä vai ei

Perussuomalaiset

Perustuslakivaliokunta haluaa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen ilmoittavan etukäteen, aikooko hän syyttää kansanedustaja Juha Mäenpäätä (ps.), jos syyttämislupa eduskunnalta tulee.

– Haluamme tietää, mikä hänen ratkaisunsa asiassa on. Jos syyttämisluvan saatuaan valtakunnansyyttäjä toteaisikin, ettei hän syytä Mäenpäätä, sekin näyttäisi ulospäin kummalliselta, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Hänen mukaansa valiokunta antaa Toiviaiselle viikon pari aikaa vastata.

Valtakunnansyyttäjä on pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Poliisin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa.

Ennen kuin kansanedustajan valtiopäivillä lausuma mielipide voidaan viedä syyteharkintaan, täytyy eduskunnalta perustuslain mukaisesti pyytää syyteharkintalupa.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa näkemyksensä asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Mäenpään tilanne oli tänään esillä eduskunnan perustuslakivaliokunnan kokouksessa.

Ojala-Niemelän mukaan juridiset kysymykset kilpistyvät kahteen asiaan; siihen, annetaanko syyttämislupa ja siihen, tarvitaanko eduskunnan lupa myös, jos valtakunnansyyttäjä päätyy syyttämättäjättämispäätökseen.

Toiviaisen tulkinta on ollut, että lupa täytyy pyytää, vaikka tapauksesta tehtäisiin syyttämättäjättämispäätös.

Perustuslakivaliokunta kuuli eilen asiantuntijoita laajasti eikä aio puheenjohtajan mukaan enää kuulla lisää asiantuntijoita.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan mietintö valmistuu aikaisintaan maaliskuun puolivälissä.