Perussuomalaisten pitkäaikainen nokkamies vaihtoi keskustan riveihin Haapajärvellä – ”Kun entinen koti tuhotaan vallankaappauksella, piti löytää uusi tilalle”

Politiikka

Perussuomalaisten valtuutettu ja pitkäaikainen puuhamies Matti Viitala on eronnut entisestä puolueestaan ja siirtynyt keskustan riveihin Haapajärvellä.

Viitala kokee tulleensa kaltoin kohdelluksi entisen puolueensa piirijohdon toimesta jo useampaan otteeseen.

Epäluottamus juontaa Viitalan mukaan juurensa jo vuosi sitten keväällä järjestetyn perussuomalaisten kuntavaalikiertueen toritapahtumiin.

Ahkerana lättyjen paistajana tunnettu mies olisi halunnut järjestää kiertueen oman alueen ihmisten kanssa hankerahoituksen turvin.

Piiritoimistolta tuli kuitenkin Viitalalle ”kovasanainen uhkaus”, että tiettyjen henkilöiden kanssa ei ollut soveliasta tehdä yhteistyötä.

– Lisäksi 350 euron arvoisen hankerahoituksen ehdoista tehtiin niin hankalat, etten voinut niihin suostua. Tilanne ratkesi niin, että virallisen kiertueen tapahtuma järjestettiin Haapajärvellä piirin toimesta. Minä keitin sitten kahvia ja tarjoilin vaimoni kanssa ihmisille lättyjä muissa tilaisuuksissa, Viitala muistelee.

Tuorein tapaus ja lopullinen niitti Viitalan eronpyynnölle oli tämän vuoden tammikuussa järjestetty perussuomalaisten paikallisyhdistyksen ”salainen” järjestäytymiskokous. Aiemmin puheenjohtajana toiminutta Viitalaa ei oltu kutsuttu kokoukseen edes mukaan.

Viitalan mielestä kyseessä oli perussuomalaisten piiritoimiston ja puheenjohtaja Ahti Moilasen toimesta suoritettu puhdas vallankaappaus.

– Mukaan oli kutsuttu neljä jäsentä. Kolme tuli paikalle ja heistä muodostettiin yhdistykselle uusi hallitus.

Ahti Moilanen perusteli Keskipohjanmaa-lehdessä piiritoimiston roolia ”pikakokouksen” järjestäjänä sillä, että edellisen hallituksen olisi pitänyt päättää syyskokouksen siirrosta vuodenvaihteen yli, mutta näin ei oltu tehty.

Paikallisyhdistyksen ex-puheenjohtaja näkee tilanteen niin, että piiritoimisto haluaa ennen kuntavaaleja savustaa puolueesta ulos ns. ei-toivotut henkilöt.

– Ahti Moilanen on aiemmin A-studiossa sanonut, että äijäpuolueen leimaa halutaan karistaa pois. Jotain kertoo sekin, että vastikään perussuomalaisten Oulun valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Vuorio siirtyi kokoomukseen. Täällä Haapajärvellä kolmesta valtuutetusta vain yksi on enää lähdössä vaaleihin perussuomalaisten riveissä, Viitala muistuttaa.

Vuonna 2012 kuntapolitikoinnin aloittanut Matti Viitala sanoo pystyneensä tähän asti toimimaan perussuomalaisten ajamien teemojen pohjalta.

Jussi Halla-ahosta minulla ei ole pahaa sanottavaa, mutta puoluesihteeri Simo Grönroosin toimintaan olen pettynyt. Minkäänlaista tukea en ole häneltä saanut, Viitala toteaa.

Siirto nimenomaan keskustan riveihin oli Viitalan mukaan lopulta helppo vaihtoehto.

– Kun entinen koti tuhotaan vallankaappauksella, piti löytää uusi tilalle. Kokoomuksen riveihin ei tuhat euroa ansaitseva eläkeläinen kuulu. Demarit puolestaan pettivät luottamuksen vuoden 2012 kuntavaalien jälkeisessä yhteisen koalition paikkajaossa.

– Keskustasta sen sijaan on jo aiemmin oltu yhteydessä ja pyydetty mukaan. Eihän puolueen tilanne tällä hetkellä hyvältä näytä, mutta annetaan äänestäjien ratkaista. Joku omistakin äänestäjistä seuraa mukana, joku toinen ei, Viitala pohtii.

– Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajan Paavo Ranuan kanssa meillä on ollut semmoinen viharakkaus-suhde koko ajan. Juuri äsken hänelle soitin ja kysyin että mitä voisimme alkaa vaalityön hyväksi tekemään.