Perussuomalaisten kärkinimet Terhon taakse, Halla-ahon päätös viikon sisällä
Suurin osa perussuomalaisten kärkipoliitikoista asettui välittömästi tukemaan ehdokkuudestaan kertoneen Sampo Terhon puheenjohtajuutta.
Perussuomalaisten kentällä osa odottaa ykköshaastajaksi europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa, joka on sanonut lähtevänsä todennäköisesti mukaan. Hän kertoi maanantaina Facebook-sivullaan ilmoittavansa päätöksestään viikon sisällä.
Terho ei heidän väliltään suurta eroa löytänyt, mutta tutkijoiden mukaan vastakkain olisivat hallitus ja puolueen sisäinen oppositio.
Samalla vastakkain olisivat hallituksen linjaa viikoittain puolustanut yleispoliitikko Terho ja hallitusta kritisoinut maahanmuuttokysymykseen profiloitunut Halla-aho.
– Populismissa yleensä yritetään saada sisällytettyä yhteisen nimittäjän alle mahdollisimman paljon erilaisia syitä äänestää puoluetta. Terho esitettiin yhteisenä nimittäjänä puoluejohdossa, ja samalla tehtiin pesäeroa johonkin muuhun eli Halla-ahoon, politiikan tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta arvioi.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Terho näyttäytyy puheenjohtaja Timo Soinin linjan jatkajana, mikä on ongelma heille jotka ovat tyytymättömiä, arvioi erikoistutkija Mari K. Niemi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.
Hän sanoo, että Halla-aho näyttäytyisi puolue-eliitin ulkopuolisena ehdokkaana, jolla ei ole mitään uskottavuusongelmaa maahanmuuttoa ja EU:ta vastustavien silmissä.
– Olisi iso muutos, jos perussuomalaisten puheenjohtajan ykkösasia olisi maahanmuutto. Halla-ahon voi ajatella tinkivän muista asioista, mutta neuvottelutilanteessa ei maahanmuutosta, Niemi sanoo.
Niemen mukaan Terho voi uskottavasti perustella, että hänet valitsemalla hallituskriisi voidaan torjua.
Terho sanoi olevansa ”avoin vaihtoehdolle”, että puolueen jäsenten halutessa EU-kansanäänestys voisi olla perussuomalaisten keskeinen vaatimus seuraavissa eduskuntavaaleissa.
Soini on sanonut aiemmin, että perussuomalaisten kanta mahdollisesta kansanäänestyksestä ensi vaalikaudella määritellään puolueen vaaliohjelmassa vuoden 2018 lopulla tai 2019 alussa.
Niemen mukaan Halla-aho olisi kuitenkin uskottavampi ehdokas EU-kriittisille jäsenille.
– Terhon tavoite on puhutella myös EU-kriittistä siipeä, mutta kuinka pitkälle on hän valmis menemään Halla-ahon tontille? Niemi kysyy.
Perussuomalaisten puoluekokouksessa puolueen sisäpiirin tuen merkitys on rajallinen, sillä jokaisella jäsenellä on äänioikeus.
Jo aiemmin ehdolle asettumisesta ovat kertoneet Oulun perussuomalaisten taloudenhoitaja Raimo Rautiola, Satakunnan perussuomalaisten hallituksen jäsen Riku Nevanpää ja puolueen nuorisojärjestöä Keski-Suomessa johtava Teemu Torssonen.