Sampo Terho lähtee ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi – Jussi Niinistö ei mukana kisassa, vaan tukee Terhoa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi odotetusti tavoittelevansa perussuomalaisten puheenjohtajuutta.
– Olen päättänyt asettua ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Minä haluan johtaa tätä puoluetta kohti tulevaa, jos kenttämme, jäsenemme ja kannattajamme sitä tukevat ja antavat minulle luottamuksensa, hän kertoi puolueen järjestämässä tiedotustilaisuudessa.
Sampo Terho kertoi olevansa valmis myös puolueensa presidenttiehdokkaaksi.
Terho sanoi, että jos hänet valitaan puheenjohtajaksi, hän ottaa keskeisen salkun hallituksessa, mutta ei vielä tässä vaiheessa sano minkä.
Perussuomalaisten arvot pysyvät Terhon mukaan samoina. Kohti tulevaisuutta on kuljettava jalat tukevasti maassa.
– Timo Soinin vaikutus puolueessamme on ollut niin merkittävä, että Soinin jälkeisellä aikakaudella puolueemme siirtyy kokonaan uuteen vaiheeseen, jossa puolue täytyy osin keksiä uudelleen, Terho sanoi.
Hän sanoi pian kuntavaalien jälkeen esittelevänsä yksityiskohtaisemman suunnitelman, miten uudistustyö puolueessa tehtäisiin hänen puheenjohtajakaudellaan.
Terho kertoi, että hänen tulevan ohjelmansa painopisteitä ovat työllisyys, talouspolitiikka, EU-politiikka ja maahanmuuttopolitiikka.
– Maahanmuuttopolitiikassa pidän keskeisenä, että Suomi poistaa EU-normien sallimissa puitteissa kaikki sellaiset vetotekijät, jotka houkuttelevat maahamme perusteettomia turvapaikkahakemuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi perheenyhdistämissäännösten toteuttamista hallituksen turvapaikkapoliittiseen ohjelmaan kirjatulla tavalla.
Sen sijaan toinen vahvasti ennakkospekulaatioissa esiintynyt nimi, puolustusministeri Jussi Niinistö ilmoitti Twitterissä, että ei lähde puheenjohtakisaan.
Niinistö sanoi tukevansa Sampo Terhoa perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi.
Myös eduskunnan puhemies Maria Lohela ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen kertovat Twitterissä tukevansa Sampo Terhoa puolueen puheenjohtajaksi.
Perussuomalaisten puheenjohtakisaan on Terhon lisäksi tähän mennessä ilmoittautunut muun muassa kansanedustaja Leena Meri.
Myös europarlamentaarikko Jussi-Halla-aho on sanonut lähtevänsä todennäköisesti mukaan, mutta lopullinen kanta kuullaan kahden viikon sisällä.
STT:n tietojen mukaan työ- ja oikeusministeri Jari Lindström ei ole asettumassa ehdolle.
Perussuomalaisten historiassa kääntyi sunnuntaina uusi sivu, kun puoluetta 20 vuotta johtanut Timo Soini ilmoitti, ettei hae jatkokautta puolueen puheenjohtajaksi.
Uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuun puoluekokouksessa.
Juttua täydennetty Sampo Terhon kommenteilla klo 13.30.