Pakotetyöryhmä jäädytti Venäjän varoja yli 330 miljardin dollarin arvosta

Pakotteet

Ukrainan johtavien liittolaisten pakotetyöryhmä on jäädyttänyt yli 330 miljardin dollarin arvosta Venäjän eliitin ja keskuspankin taloudellisia resursseja. Repo-nimellä tunnettu työryhmä ilmoitti asiasta keskiviikkona. Summa vastaa noin 314:ää miljardia euroa.

Jäädytetyistä varoista 300 miljardia dollaria on Venäjän keskuspankin omistuksia ja 30 miljardia dollaria venäläisten oligarkkien ja virkamiesten omistuksia. Lisäksi takavarikoitiin esimerkiksi viisi luksusjahtia.

–  Yhdessä varmistamme, että pakotteemme aiheuttavat edelleen kustannuksia Venäjälle sen provosoimattomasta ja jatkuvasta aggressiosta Ukrainassa, työryhmä ilmoitti Yhdysvaltain valtiovarainministeriön julkaisemassa lausunnossa.

Pakotetyöryhmä perustettiin 17. maaliskuuta, kolme viikkoa sen jälkeen kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyksensä Ukrainaan. Repon tavoitteena on luoda ja lisätä Venäjään kohdistuvaa taloudellista painetta, jotta presidentti Vladimir Putin lopettaisi sodan.

Työryhmän jäseniä ovat muiden muassa Yhdysvaltojen, Ranskan, Saksan, Japanin, Britannian ja Euroopan komission korkeimmat talous- ja oikeusviranomaiset.

Länsimaissa on harkittu, voitaisiinko takavarikoituja Venäjän varoja käyttää Ukrainan jälleenrakentamiseen.