Koronavirustapausten määrä jyrkässä kasvussa – Marin vetoaa alueisiin: “Nyt on syytä tehdä ryhtiliike“

Marinin mukaan koronatilanne on hallittavissa vielä suosituksilla ja ohjeilla – valmiuslain edellytykset eivät täyty
Koronavirus

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vetoaa vahvasti paikallisiin ja alueellisiin viranomaisiin, jotta koronatilanne saadaan pidettyä hallinnassa ja painettua tautitapaukset alas.

Hän sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että nyt on syytä tehdä ryhtiliike.

Marin korosti myös kansalaisten vastuuta. Hän sanoi, että jokaisen vastuulla on suojella omaa, läheistensä ja kanssaihmistensä terveyttä.

–  Jokaisen omalla toiminnalla on suuri vaikutus siihen, millaisia seuraavat viikot ja kuukaudet ovat. Rajoitustoimet ja suositukset toimivat vain, jos niitä noudatetaan. Vastuu taudin leviämisen estämisestä on jokaisella meistä, pääministeri sanoi.

Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kävivät tiedotustilaisuudessa läpi hallituksen eilisillan neuvotteluita.

Koronaviruksen tapausmäärät kasvoivat Suomessa viime viikon aikana jyrkästi, ja tartuntoja todettiin kaikkien sairaanhoitopiirien alueilla, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos viikoittaisessa tilannearviossaan.

THL:n johtaja Mika Salminen kertoo, että koronatartuntalukuihin on tulossa tänään noin 570 tapausta lisää.

Uusista tartunnoista neljännes todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa. Edellisellä viikolla osuus oli kolmanneksen.

Noin 75 prosenttia kaikista tapauksista todettiin alle 50-vuotiailla. Parin viime viikon aikana tartunnat ovat lisääntyneet myös vanhemmissa ikäluokissa.

Valtioneuvosto ei katsonut Suomen vielä olevan poikkeustilassa ja valmiuslain säätäminen ei siten toistaiseksi tule kysymykseen. Tautitilannetta kuitenkin tarkkaillaan viikottain.

Valtioneuvosto suosittelee valtakunnallisesti etätyöhön siirtymistä aina, kun se on mahdollista. Yli 20 hengen tilaisuuksia ei tule järjestää ja yleisötilaisuuksien osallistujamäärä lasketaan puoleen.

Aikuisten ryhmäharrastukset suositellaan lopetettavaksi ja korkeakouluissa siirtymään etäopetukseen. Samoin yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja aikuisten ryhmäharrastustoiminta ohjeistetaan keskeyttämään. Hallitus suosittelee myös julkisten tilojen sulkemista.

Näistä on lähetetty ohjeet alueille koskien erikseen kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevia alueita. Tällä hetkellä vain 11 aluetta on koronaviruksen suhteen perustasolla.

– Ohjeet on syytä ottaa käytäntöön, Marin kehotti.

Krista Kiuru toivoi, että alueilla otettaisiin leviämisvaiheen toimenpiteitä etupainotteisesti käyttöön, vaikka oltaisiin vasta kiihtymisvaiheessa.

Kiurun mukaan keskustelut alueiden viranomaisten kanssa ovat olleet rohkaisevia.

– Yhtenäisestä tilannekuvasta ja vakavuudesta kertoo se, että alueet ovat ryhtyneet välittömiin toimenpiteisiin.

Kiuru totesi, ettei maskipakkoa ole tulossa, mutta vetosi kansalaisiin, jotta suositusta noudatettaisiin.

Marin puolestaan totesi, ettei halua pakkoa ja siihen liittyviä sanktioita.

– Kaikkein on syytä käyttää maskeja silloin, kun ovat tekemisissä muiden ihmisten kanssa, hän muistutti.

Valtioneuvoston suositukset kokonaisuudessaan