Noin 10 000 lounasta päivittäin myyvät UniCafe-opiskelijaravintolat luopuvat kokonaan naudanlihasta – perusteluna hiilijalanjäljen pienentäminen

Ilmastonmuutos

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva luopuu kokonaan naudanlihan tarjoamisesta UniCafe-ravintoloissaan helmikuusta 2020 alkaen.

Naudanlihan poistaminen ravintoloiden tarjonnasta vähentää Ylvan ravintolaliiketoiminnan raaka-aineiden hiilijalanjälkeä 11 prosenttia vuodessa, yritys kertoo.

– Luovumme naudanlihasta, sillä se on yksi tehokkaimmista tavoista pienentää hiilijalanjälkeämme. Muutos tehdään ruokafilosofiamme mukaisesti: vastuullisesti, mausta tinkimättä. Kunnianhimoisella tuotekehityksellä olemme halunneet varmistaa, että naudan korvaavat vaihtoehdot ovat entistä herkullisempia, UniCafen liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki sanoo tiedotteessa.

UniCafe-ravintolat palvelevat asiakkaitaan neljällä Helsingin yliopiston kampuksella sekä Helsingin keskustassa Kaivopihalla. Päivittäin lounaita myydään noin 10 000.

Ravintoloiden käyttämästä lihasta 15 prosenttia on nautaa. Ylvan tiedotteessa todetaan, että poistamalla naudanlihan lounas- ja kahvilatarjonnasta UniCafe vähentää omaa ja samalla asiakkaittensa lounaista syntyvää hiilijalanjälkeä 240 000 hiilidioksidikilolla vuodessa.

Ylva tiedottaa useiden tutkimusten todenneen, että siirtyminen kasvisproteiinipohjaiseen ruokavalioon on yksi merkittävimmistä keinoista vähentää kasvihuonepäästöjä yksilötasolla. Aloite naudanlihan poistamisesta tuli UniCafen henkilökunnalta.

– Olemme Ylvassa sitoutuneet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kaikissa toiminnoissamme. Arjen kestävät kulutusvalinnat vaativat rohkeita tekoja yrityksiltä ja samalla lainsäädäntöympäristöön muutoksia valtiontasolta, Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola sanoo.

– Naudanlihaa sisältävistä tuotteista luopuminen ravintoloissamme on yksi selkeä tapa pienentää sekä meidän että kaupunkilaisten hiilijalanjälkeä. Mutta se on vasta alkua matkallamme hiilineutraaliuteen, hän lisää.

UniCafen helmikuussa voimaan astuva lounaslista on suunniteltu siten, ettei listalta löydy enää naudanlihaa sisältäviä ruokia. Naudanliha poistuu myös kahvilatuotteista, kuten leivistä ja panineista.

Syksyn alussa UniCafe ilmoitti asettavansa tavoitteekseen kasvis- ja vegaanilounaiden myyntiosuuden nostamisen yli 50 prosenttiin vuoden 2020 loppuun mennessä.