Keskustan Kalmari pitää Helsingin yliopiston ravintoloiden naudanlihaboikottia käsittämättömänä – "Aiotaanko siis myös maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta lopettaa?"
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokuntaa johtava keskustan Anne Kalmari ei ymmärrä Helsingin yliopiston ravintoloiden päätöstä luopua naudanlihan käytöstä.
– Helsingin yliopiston ravintoloiden päätös lopettaa naudanlihan tarjoilu mitä ilmeisimmin opiskelijoilta kysymättä on käsittämätön, Kalmari toteaa tiedotteessaan.
Hänen mielestään todennäköinen seuraus on, että kotimaisen naudanlihan korvaa pääosin ulkomainen tuontiruoka maailman ääristä rahdatuista kasviksista alkaen.
– Miten tämä vähentää päästöjä?
Kalmarin mielestä on syytä muistaa, että kotimaisessa naudanlihantuotannossa ei käytetä soijaa tai palmuöjyä, joiden tuotanto uhkaa sademetsiä
– Sen sijaan naudat huolehtivat kulttuurimaisemista ja monimuotoisuudesta laiduntamalla. Uhanalaisista lajeista lähes kolmannes sijaitsee perinnebiotoopeilla. Mitä mieltä yliopiston suunnalla ollaan monimuotoisuuden säilyttämisestä?
Kalmarin mukaan päätös on täysin epäjohdonmukainen myös siitä näkökulmasta, että Helsingin yliopisto kuitenkin tuottaa naudanlihaa ja maitoa sekä kouluttaa alan asiantuntijoita.
– Aiotaanko siis myös yliopiston maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta lopettaa?
Kalmari katsoo, että todellisuudessa kyse on ideologisesta ratkaisusta.
– On kestämätöntä, että ”kasvismafia” yrittää ilmastonmuutoksen varjolla viedä toisilta ihmisiltä oikeuden syödä, mitä itse haluavat. Miksi opiskelijat eivät saa itse valita ja päättää, mitä lautaselleen ottavat?
– Keskustassa luotamme ihmisiin ja siihen, että jokainen järkevä ihminen pyrkii syömään mahdollisimman terveellisesti ja tasapainoisesti.
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva luopuu kokonaan naudanlihan tarjoamisesta UniCafe-ravintoloissaan helmikuusta 2020 alkaen.
Naudanlihan poistaminen ravintoloiden tarjonnasta vähentää Ylvan ravintolaliiketoiminnan raaka-aineiden hiilijalanjälkeä 11 prosenttia vuodessa, yritys kertoo.
– Luovumme naudanlihasta, sillä se on yksi tehokkaimmista tavoista pienentää hiilijalanjälkeämme. Muutos tehdään ruokafilosofiamme mukaisesti: vastuullisesti, mausta tinkimättä. Kunnianhimoisella tuotekehityksellä olemme halunneet varmistaa, että naudan korvaavat vaihtoehdot ovat entistä herkullisempia, UniCafen liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki sanoo tiedotteessa.
UniCafe-ravintolat palvelevat asiakkaitaan neljällä Helsingin yliopiston kampuksella sekä Helsingin keskustassa Kaivopihalla. Päivittäin lounaita myydään noin 10 000.
Ravintoloiden käyttämästä lihasta 15 prosenttia on nautaa. Ylvan tiedotteessa todetaan, että poistamalla naudanlihan lounas- ja kahvilatarjonnasta UniCafe vähentää omaa ja samalla asiakkaittensa lounaista syntyvää hiilijalanjälkeä 240 000 hiilidioksidikilolla vuodessa.
Ylva tiedottaa useiden tutkimusten todenneen, että siirtyminen kasvisproteiinipohjaiseen ruokavalioon on yksi merkittävimmistä keinoista vähentää kasvihuonepäästöjä yksilötasolla. Aloite naudanlihan poistamisesta tuli UniCafen henkilökunnalta.
– Olemme Ylvassa sitoutuneet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kaikissa toiminnoissamme. Arjen kestävät kulutusvalinnat vaativat rohkeita tekoja yrityksiltä ja samalla lainsäädäntöympäristöön muutoksia valtiontasolta, Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola sanoo.
– Naudanlihaa sisältävistä tuotteista luopuminen ravintoloissamme on yksi selkeä tapa pienentää sekä meidän että kaupunkilaisten hiilijalanjälkeä. Mutta se on vasta alkua matkallamme hiilineutraaliuteen, hän lisää.
UniCafen helmikuussa voimaan astuva lounaslista on suunniteltu siten, ettei listalta löydy enää naudanlihaa sisältäviä ruokia. Naudanliha poistuu myös kahvilatuotteista, kuten leivistä ja panineista.
Syksyn alussa UniCafe ilmoitti asettavansa tavoitteekseen kasvis- ja vegaanilounaiden myyntiosuuden nostamisen yli 50 prosenttiin vuoden 2020 loppuun mennessä.