Naiset ovat napanneet keskustassa valtapaikkoja – Puoluesihteeri: ”Näyttömme eivät riitä ukkopuolueeksi”

Keskusta

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen on iloinen siitä, että puolueessa on uskallettu nostaa nuoria ja naisia aidoille vastuupaikoille.

– Meillä on hallituksen nuorin ministeri, nainen pohjoisesta ja vieläpä elinkeinoministerinä. Mikään muu puolue ei ole sellaista nimitystä tähän mennessä tehnyt, Pirkkalainen kehaisee.

Pirkkalainen viittaa Katri Kulmunin valintaan Antti Rinteen hallituksen elinkeinoministeriksi.

Kulmunin lisäksi ministerikaartiin valittiin tiede- ja kulttuuriministeriksi Annika Saarikko, jota sijaistaa hänen äitiysvapaansa ajan niin ikään nainen, Hanna Kosonen.

Keskustan ministeriryhmän viidestä jäsenestä kaksi on naisia.

Heidän lisäkseen eduskuntaryhmän molemmat varapuheenjohtajan paikat menivät naisille, Hanna-Leena Mattilalle ja Eeva Kallille.

Keskustassa ei ole aikoihin ajateltu sukupuolittuneesti.

Riikka Pirkkalainen

Naiset ovat tällä hetkellä enemmistönä keskustan puoluejohdossa, kun siihen kuuluva puoluesihteerikin on nainen. Varapuheenjohtajistossa ovat Kulmuni ja Hannakaisa Heikkinen.

Alkaako ukkopuolueen maine olla menneen talven lumia?

– Minusta meidän näyttömme eivät riitä ukkopuolueeksi. Sinä neljännesvuosisatana, jonka minä olen ollut keskustassa aktiivinen, meillä on aina nostettu naisia tärkeille paikoille, Pirkkalainen vastaa.

Hän huomauttaa, että päättyneellä hallituskaudella myös eduskuntaryhmän pääsihteeri, pääministerin valtiosihteeri ja ykkösavustaja sekä ministerien erityisavustajien enemmistö ovat olleet naisia.

Keskustan eduskuntaryhmässä on toki alkaneella kaudella selvä miesenemmistö: kansanedustajissa on 21 miestä ja kymmenen naista.

Pirkkalainen korostaa, että keskustassa on myös vahvoja miehiä eikä heitäkään pidä mollata.

– Kansanliike tarvitsee miehiä siinä missä naisiakin. Sukupuolta ei tarvitse erityisesti korostaa. On luontevaa, että molempia nousee merkittäviin tehtäviin. Keskustassa ei ole aikoihin ajateltu sukupuolittuneesti.