Myrskyt ja kovat tuulet riepottelevat metsiä entistä rajummin – tämä tärkeä asia on jokaisen metsänomistajan hyvä tietää

Metsänomistaminen


Ilmaston lämpeneminen ja metsiä kohtaavat myrskytuhot ovat viime vuosikymmenen aikana lisääntyneet merkittävästi koko Suomessa.

Koko maassa vuosina 2010-2019 myrskyissä tuhoutunut puuston määrä on kaksinkertainen verrattuna aiempaan vuosikymmeneen.

Niinpä myös myrskytuhoista maksetut vakuutusyhtiöiden korvaukset ovat nelinkertaistuneet siitä, mitä ne olivat noin kymmenen vuotta sitten.

– Ilmaston lämpeneminen lisää metsänomistamiseen liittyviä riskejä. Hyvällä metsänhoidolla ja varautumisella voidaan osaltaan vaikuttaa näihin riskeihin, toteaa LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Ilkka Herva.

Voimakkaiden tuulien ja myrskytuhojen oletetaan Hervan mukaan lisääntyvän entisestään tulevaisuudessa koko maassa aina Lappiin asti.

Myös metsäpalot voivat aiheuttaa kerralla mittavan suuret vahingot.

– Metsänomistajat ovat yhä useammin tilanteessa, jossa yhtäkkinen myrsky
voi alentaa vuosien työllä saavutettua arvoa merkittävästi. Myös eläintuhot ja lisääntyvät vieraslajituholaiset voivat tuhota metsää nopeasti. Siksi metsänomistajan on syytä olla tietoinen näistä asioista, Herva muistuttaa.
 
Mahdollisiin metsätuhoihin on korvausjohtajan mukaan varauduttu kuitenkin edelleen turhan huonosti.

– Vaikka monet ovat tietoisia metsän kasvaneista riskeistä, niin yllättävän moni metsänomistaja ottaa edelleen riskin itse kannettavakseen, toteaa Herva.