Muuttohanhet saapuivat Suomeen ennätysvarhain – lintujen kevätmuutto aikaistuu

Kevätmuutto on tutkimuksen mukaan aikaistunut keskimäärin viikon 50 vuodessa
Luonto

Lintujen kevätmuutto on tänä vuonna aikaisessa, ainakin jos hanhihavaintoja on uskominen.

Hanhia on havaittu Suomessa jo kymmenittäin, vaikka on vasta helmikuun puoliväli, kertoo ympäristöjärjestö BirdLife Suomi. Esimerkiksi Laitilassa Varsinais-Suomessa havaittiin torstaina 15 metsähanhea. Myös meri- ja tundrahanhia on näkynyt.

2000-luvulla on kyllä näkynyt yksittäisiä hanhia helmikuun puolivälissä aikaisemmin, mutta ei kymmenittäin, kertoo BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved STT:lle.

Hanhien aikaisempi paluu johtuu leudommista ilmoista niiden talvehtimisalueilla. Suomen hanhet viettävät talvea Länsi-Euroopassa, kuten Hollannissa, ja osa myös Etelä-Ruotsissa.

Suomen säätä linnut eivät osaa ennustaa, mutta ne pysähtyvät muuttomatkalla tai kääntyvät jopa takaisin, jos liian kylmää tulee vastaan.

Toisaalta kiuruja ja töyhtöhyyppiä on raportoitu vain kourallinen, vaikka yleensä ne ovat kevään ensimmäisten muuttajien joukossa, BirdLifen Södersved kertoo.

Leuto talvi näkyy myös niin, ettei osa linnuista muuta lainkaan. Näin on erityisesti joutsenten kohdalla. Niitä on jäänyt Suomeen tänä talvena paljon tavallista enemmän, satoja eri puolelle Etelä-Suomea ja saaristoa.

Tutkimusten mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa kevätmuuton aikaistumisen taustalla.

Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa keskimääräinen lintu on aikaistanut kevätmuuttoaan noin viikon viidessä vuosikymmenessä, ilmeni Ecological Indicators -tiedelehdessä viime vuonna julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimuksesta kertoi Helsingin yliopisto.

Osalla lajeista muutto on aikaistunut huomattavasti nopeammin. Esimerkiksi laulujoutsenen kevätmuuton puoliväli on aikaistunut Suomessa parilla viikolla 1980-luvulta lähtien.

Havaitut muutokset olivat tutkimuksen mukaan yhteydessä paikallisiin lämpötiloihin.

Lajien välisten erojen lisäksi eroja löytyi myös lajien sisältä. Saman lajin ensimmäiset muuttajat tulevat yhä aikaisemmin, mutta viimeiset eivät kiirehdi samalla tavalla. Siten muuttokausi pitenee.